Da li Zemlja ima svoj duplikat u svemiru

Svakako da je pronaći život van Zemlje - san svakog astronauta i naučnika, a potraga za srodnim planetima je svojevrsni sveti gral astronomije. Sada je ne tako daleko otkrivena planeta koja veličinom podseća na Zemlju.

Foto: Pixabay


Planeta je za sada dobila ime K2-415b i kruži oko patuljaste zvezde u sastavu Mlečnog puta i udaljena je 72 svetlosne godine od nas. Ovo je otkrio međunarodni tim astronoma iz japanskog Astrobiološkog centra.

Mlečni put u svom sastavu ima mnogo zanimljivih svetova, ali do sada nismo dobili odgovor na pitanje svih pitanja koje čovečanstvo oduvek postavlja a to je zašto smo ovde i da li postoji slično mesto gd epostoji život sličan onom koji mi kao vrsta poznajemo. 

Istraživanja su otkrila da je sada otkriveni K2-415b 1,015 puta veći od Zemlje, a kruži oko jedne od najmanjih zvezda oko koje su slična tela dosad nađena. Prvi put je primećen 2017. godine kada ga je snimio teleskop Kepler. 

Posle toga, prenosi Indeks, počela su istraživanja i u sada objavljenom radu dobili smo mnoštvo podataka, prvenstveno o masi, dimenzijama i o dužini orbite. Premda je K2-415b otprilike Zemljine veličine, masa mu je čak tri puta veća, što upućuje da je gušće građe. Osim toga, znatno je bliži svojoj matičnoj zvezdi nego što je Zemlja udaljena od Sunca.

 Ostaje mogućnost da u sastavu u kojem se nalazi K2-415b ima još sličnih planeta koje još nisu otkrivene, a naučnici kažu da je jako malo verovatno da na novoistraženoj planeti ima života.

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар