Sabor presvete Bogorodice - drugi dan Božića: Za zdravu i srećnu godinu treba izgovoriti ovu molitvu

Drugi dan Božića posvećen je Saboru presvete Bogorodice, a treći dan najradosnijeg hrišćanskog praznika je Stevandan. Za drugi dan Božića odlazi se kod prijatelja, kumova, dočekuju se gosti.


Drugi dan Božića, narod kaže, trebalo da se posvetite šetnji i poseti prijateljima i kumovima. Kako je običaj da se za Božić ostaje kod kuće i da se prvi dan ovog praznika provodi sa porodicom, drugi dan je bio vreme kada se obilaze rođaci, prijatelji i kumovi.

Prisutno je i verovanje da danas treba izgovoriti sledeću molitivu kako bi u kući vladao spokoj cele godine i kako bi svi bili zdravi: 

"Tvojim rođenjem Hriste Bože, zasija svetu svetlost bogopoznanja, jer se u toj svetlosti zvezdom učahu oni koji zvezdama služe, da se klanjaju Tebi, Suncu Pravde, i da poznaju Tebe sa visine Istoka, Gospode, slava Ti!".

Veruje se da se na današnji dan mire i oni koji su godinama u zavadi i da nije dobro bilo koga oterati sa kućnog praga. Danas, za prazničnom trpezom koja je još uvek postavljena, svi su jednaki i u zdravlju i veselju slave najradosniji praznik hrišćanstva.

Reč je o starom i skoro zaboravljenom običaju koji je danas prava retkost. Nekada su grupe maskiranih mladića i mlađih oženjenih muškaraca obilazile svaku kuću u selu i pevali koledarske pesme i izvodili trikove kako bi obezbedili zdravlje i prosperitet domaćinima.

U zamenu za njihov trud, domaćini su im davali hranu i razne poslastice.

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар