Prepodobni Teodosije Veliki, koga slavimo 24. januara: Za mir, zdravlje i sreću, veoma je važno da izgovorite OVE reči

Srpska pravoslavna crkva 24. januara obeležava dan posvećen Prepodobnom Teodosiju Velikom.  Bog ga je obdario darom čudotvorstva, te je mogao isceljivati bolesne, na daljinu se javljati i pomagati. Red je da se tog dana za zdravlje, sreću i blagostanje vernici svecu obrate ovim rečima...


Teodosije je rođen u oblasti Kapadokije, u selu Mogariasi. Kao mladić posetio je Simeona Stolpnika, koji ga blagoslovii, i prorekao mu veliku slavu duhovnu.

S kadionicom, u koju je stavio hladan tamjan, Teodosije je tražio mesto gde bi se nastanio i osnovao manastir, i zaustavi se onde gde se ugljevlje razgori samo od sebe. Tu se nastanio i otpočeo podvig. Uskoro se sabra oko njega mnogo monaha raznih jezika. Zato je on sagradio po jednu crkvu za svaki jezik, te se tako istovremeno služilo i pojala slava Božja na grčkom, jermenskom, gruzijskom itd. No u dan pričešća sva bratija sabirala se u veliku crkvu u kojoj se služilo na grčkom jeziku. Trpeza je bila zajednička za sve, zajednička i sva imovina, zajednički trud, zajedničko trpljenje a neretko i - gladovanje.

Teodosije je uzvišeni primer života svima monasima, primer u trudu, molitvi, postu, bdenju i u svima hrišćanskim dobrodeteljima. I Bog ga je obdario darom čudotvorstva, te je mogao isceljivati bolesne, na daljinu se javljati i pomagati, predviđati budućnost. Molitva mu je na usnama bila danju i noću.

Red je da se na ovaj dan za zdravlje, sreću i blagostanje vernici svecu obrate ovim rečima:

Potocima tvojih suza besplodnu pustinju si obrađivao i uzdasima iz dubine duše, umnožio si velikim trudom svoje talante.

Bio si svećnjak svetu, sijajući svojim čudesima, Teodosije oče naš: Moli Hrista Boga, da spase duše naše.

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар