Noge i ruke su vam često hladne? Obratite pažnju - to može biti znak ozbiljne bolesti!

Hladni prsti na nogama i rukama prilično su česta pojava, naročito kod žena. Oni ne moraju nužno da ukazuju na nešto značajno. Međutim, to može biti i znak ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Pixabay

Štitna žlezda

Usporen rad štitne žlezde dovodi do usporavanja metabolizma, a često je praćen hladnim stopalima i dlanovima. Česta pospanost, umor, usporenost tela i pokreta, nevoljnost, i slabo podnošenje visokih temperatura su znakovi ovog poremećaja.

Slabokrvnost

Uz hladne prste na nogama i rukama često vas hvata umor, malaksalost i glavobolja. U slučaju da vam se to često događa, vreme je da proverite krvnu sliku. Moguće je da vam nedostaje gvožđe. Ono je glavni sastojak hemoglobina, molekula koje prenose kiseonik u krv i daju joj crvenu boju. Dakle, hladni ekstremiteti mogu biti znak anemije, odnosno slabokrvnosti.

Dijabetes

Ako su vam ruke često hladne, a pored toga u stopalima i dlanovima osećate trnce – to mogu biti prvi znakovi dijabetesa. Posledice se mogu odraziti na krvnu sliku, ali takođe i na nervni sistem.

Stres

Stres takođe može biti uzrok hladnih nogu i ruku. On pojačava adrenalin koji sužava krvne sudove i slabi cirkulaciju. pa su noge i ruke hladnije, prenosi Novi.ba.

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар