GODINE BEZ PATRIJARHA PAVLA: Tiho govorio, daleko se čuo (14 godina od upokojenja)

15. novembra, pre 14 godina, preminuo je patrijarh srpski Pavle, 44. poglavar na tronu SPC. Patrijarh Pavle ostaće upamćen po mudrom vođenju Crkve u teškim vremenima, ličnoj skromnosti i životu u skladu sa jevanđeljem. 



Akademik Matija Bećković ostavio je autentičnu crticu o Pavlovom ispraćaju: - Niko nije tiše govorio, a da se dalje čuo. Niko s manje reči nije rekao više. Niko nije lakše hodio zemljom, a da je ostavljao dublje tragove. Niko nije bio manjeg rasta, a da se video s veće daljine.

POGLEDAJTE VIDEO


Tri priče o životu patrijarha Pavla koje govore o njegovoj domišljatosti i duhovitosti

Gojko Stojčević je rođen 11. septembra 1914. u Kućancima, u današnjoj Hrvatskoj. O životu i dobročinstvima ovog velikog čoveka smo čuli dosta priča. Ni jedan patrijarh nije uživao toliku ljubav srpskog naroda pa je upravo iz tog razloga ovo dobra prilika da podelimo nekoliko priča o njemu za koje možda niste znali.


Masline

U prijatnoj atmosferi, na ručku u Patrijaršijskom dvoru, jedan do drugoga sedeli su patrijarh Pavle i vladika Stefan, Na stolu je bila i činija sa maslinama. Svi prisutni znali su da se patrijarh drži svog načela da je ljudskom organizmu potrebno do šest maslina, ne više. Vladika Stefan je zahvatio osam, te je šaljivo upitao patrijarha:

- Vaša svetosti, ja zahvatih dve više, šta da činim?

Patrijarh mu je odgovorio:

- Sada uzmi to što si zahvatio, a sutra uzmi dve manje...


Svetlost Patrijarha Pavla

Jednom prilikom je došao jedan od najpoznatijih srpskih fotografa, Vican Vicanović, da fotografiše patrijarha za svoje novine. Međutim, pošto se on izjašnjavao za ateistu, nije tačno znao kako bi trebalo da oslovi patrijarha. U toku snimanja, da bi napravio željenu fotografiju, obrati se patrijarhu:

– Vaša svetlosti…

Patrijarh mu na to reče:

– Kad sam već svetlost, šta će ti blic!?


Kosovo i Albanci

Jednom prilikom kada je kao vladika Patrijarh Pavle boravio na Kosovu i Metohiji dogodilo se da ga je zaustavila naoružana albanska banda. Navodno su pripadnici te bande ili članovi OVK-a zatražili od patrijarha da tu na licu mesta klekne i pomoli se za postradale Albance. Na takav jedan zahtev patrijarh im je smireno odgovorio da se on klečeći moli u crkvi za sve postradale i nevine žrtve bez obzira na njihovu nacionalnost i veru. Zbog ovog odgovora, on je nastavio put nepovređen.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар