Počinje zimsko računanje vremena: Duže spavanje, ali će nam dan biti kraći - kako se sa što manje posledica prilagoditi

Ponovo se dešava ono na šta smo već navikli. Ali, da li smo navikli zaista, s obzirom na reakcie našeg organizma? U noći pred nama preći ćemo na zimsko računanje vremena, odnosno vraćamo se na naše staro vreme, koje smo imali pre nego što je 27. marta 1983. godine, na osnovu odluke vlade tadašnje SFRJ uvedena praksa prolećnog prelaska na letnje računanje vremena.

Pixabay

Pomeranje časovnika unazad za jedan sat narednih dana može da izazove malu konfuziju u našem organizmu. Kako san utiče na naše fizičko i mentalno zdravlje i koliko će nam biti potrebno da se prilagodimo na ovaj prelazak 

Prelazak sa letnjeg na zimsko računanje vremena je po naš organizam nešto blaža varijanta te tranzicije u odnosu na onu koju imamo u proleće, naveo je za RTS profesor dr Dragan Hrnčić, fiziolog sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

„Zimsko računanje vremena je ono, što kažu prirodno računanje vremena, odnosno ono koje je usaglašeno sa astronomskim časovnicima i zapravo, sunčevi časovnici, kojih ima ponegde u gradu, podne pokazuju isključivo kada smo na zimskom računanju vremena“, ističe profesor.

Zimsko računanje vremena nam daje taj sat sna ujutru, ali nam zapravo skraćuje dan, a prirodan tok kako idemo ka zimskim mesecima, ovim pomeranjem sata mi taj prelaz dosta ubrzavamo i skraćujemo dan, a produžavamo noć.

„Zato ovo vraćanje na zimsko računanje vremena daje efekat skraćenja dana i skraćenja naše izloženosti dnevnom svetlu, a svetlost je ono što određuje naše biološke ritmove koji moraju biti usklađeni sa ciklusom svetlosti i tame, odnosno smene dana i noći koju diktira Sunce“, naglašava profesor.

Mada ta promena od jednog sata ne deluje kao nešto dramatično, ali ćemo sigurno već u nedelju i ponedeljak osetiti da ne stižemo da obavimo sve redovne aktivnosti i da će nam nedostajati taj jedan sat, što dovodi do konfuzije, ali i do dodatnih promena u organizmu praćenih pojavom glavobolje, varijacija u krvnom pritisku, razdražljivosti.

„Zapravo, kako ulazimo u ove zimske dane, bez obzira na lepo vreme, mi zapravo tonemo u nešto što zovemo zimska depresija i taj nedostatak svetlosti je nešto što će nam biti glavni problem“, naglašava dr Hrnčić.

Problem je što naš biološki časovnik moramo da uskladimo i sa društvenim koji diktira dnevni ritam obavez, zato je savet da što više šetamo tokom dana kako bismo što više bili izloženi sunčevom svetlu, da povećamo higijenu spavanja i da ishranu uskladimo sa godišnjim dobom, napominje gost Jutarnjeg programa.

Najviše problema sa poremećajem sna imaju ljudi koji rade po smenama, pre svega oni koji rade treću smenu, ali u svakom slučaju, ovo pomeranje časovnika za jedan sat unazad izaziva mnogo manje problema od prolećnog prelaska na letnje računanje, zaključuje prof. dr Dragan Hrnčić.Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар