Vladika Grigorije: Treba li nositi crninu posle smrti bliske osobe

Svaki čovek se drugačije nosi sa tugom nakon smrti i sahrane voljene osobe. Nekada su pravila koja diktiraju običaji i tradicija bila važna koliko i slovo zakona. Nije se moglo zamisliti da porodica preminulog neko vreme nakon njegove smrti nosi odeću u boji... 

IZVOR: YOUTUBE/SCREENSHOT/PROFESOR ZEC - ZVANIČNI KANAL

Posle smrti drage osobe, uglavnom ljudi pokazuju svoju žalost nošenjem crnine. Uobičajeno je nositi je 40 dana nakon sahrane, do poslednjeg parastosa – pomena za umrle koji se daje nakon 3, 9 i 40 dana. Neko crninu nosi pola godine ili godinu dana, a često koliko dugo se nosi crnina zavisi i od stepena bliskosti sa pokojnicima: što su bliži, to duže traje.

U objavi na Tviteru Vladika Grigorija, episkopa Nemačke, napisao je da tugovanje nije potrebno dokazivati.

"Da li treba nositi crninu nakom smrti dragih ljudi. Na ovo pitanje najradije bih odgovorio potpitanjem: Da li je crnina uistinu potvrda da žalimo i tugujemo za nekim?! Proces tugovanja odvija se u nama i za to nam nije neophodan nikakav spoljašni dokaz. Crnina obično stavlja do znanja ljudima oko nas da smo izgubili nekog bliskog, kako bi se oni obazrivo i s uvažavanjem odnosili prema našem bolu. U praksi, neretko se dešava upravo suprotno: u tim danima koji su vrlo teški i izazovni za ožalošćene, crnina privlači tuđu pažnju i to u trenutku kada smo najosjetljiviji i kada su nam ljubopitljivi i sažaljivi pogledi drugih najmanje potrebni. Ne bi trebalo da se nakon smrti bližnjih oblačimo u crno samo zato što to neko od nas očekuje. Ovo je najmanje smislen od svih mogućih razloga kojih možete da se setite. Ako neko ipak želi i oseća potrebu da nosi crninu, to je sasvim u redu da uradi. Ali to što neko drugi neće obući crninu ne znači da je taj neko manje voleo i poštovao svoje bližnje, ili da su mu manje značili. Ukoliko vam slučajno to što ne nosite crninu stvara grižu savesti pred upokojenima, setite se da je mnogo važnije od crnine da im, dok su među vama, svojim delima i pažnjom pokažete da su vam bitni i da ih volite. Sve ostalo je manje bitno, i tiče se forme a ne suštine", napisao je vladika.

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар