Kakvo nas vreme čeka do kraja jeseni i ove zime?

Aktuelna sinoptika bi nam posle severnih strujanja koja se očekuju u većem delu septembra, tokom oktobra donela dosta stabilnog i suvog vremena uz hladne i magovite noći, ali prijatne dane, dok novembar ima potencijal da uz izmeštanje jezgra anticiklona ka severozapadu ka nama otvori put za češća hladna strujanja sa istoka i severoistoka, što bi moglo doneti raniju pojavu snega od preseka, naveo je meterolog Marko Čubrilo.


Foto: Pixabay


Kako je naveo meteorlog Marko Čubrilo, a preneo portal Mondo, prema vremenskoj prognozi za zimu, pojava prvih mrazeva na planinama očekuje se dosta rano, u trećoj dekadi septembra, ali pojava mrazeva u nizijama oko prosečnog datuma krajem oktobra.

 "Na višim planinama prvi sneg moguć oko 20. septembra, na srednjim i nižim krajem oktobra, dok je u novembru pojava snega moguća i u nizijama uz određenu mogućnost nešto ranije pojave prvog snega u odnosu na prosečan datum, koji je oko 20.11. U drugoj polovini novembra moguće zadržavanje snežnog pokrivača na višim planinama i njegovo povremeno formiranje u nižim predelima", saopštio je Čubrilo.

Dodaje da bi septembar trebalo da donese nešto jaču ciklonsku aktivnost na području Sredozemlja, dok bi oktobar doneo dominaciju anticiklona, dok bi novembar ponovo mogao doneti aktiviranje Sredozemlja.

"Signal za odstupanje količine padavina od proseka je iznad našeg dela Evrope dosta slab, ali za sva tri meseca stoji verovatnoća nešto veće ili barem prosečne količine padavina. Naš region bi trebao imati količinu padavina oko proseka. Aktuelna sinoptika bi nam posle severnih strujanja koja se očekuju u većem delu septembra, tokom oktobra donela dosta stabilnog i suvog vremena uz hladne i magovite noći, ali prijatne dane, dok novembar ima potencijal da uz izmeštanje jezgra anticiklona ka severozapadu ka nama otvori put za češća hladna strujanja sa istoka i severoistoka, što bi moglo doneti raniju pojavu snega od preseka", zaključio je Čubrilo.

Prema vremenskoj prognozi za zimu 2022 očekivani datum pojave prvih belih pahulja u Beogradu je 23. novembar, mada se u par navrata desilo da prvi sneg ugledamo tek u januaru naredne godine. 

Na drugoj strani, prema dostupnim podacima najranije pahulje zabeležene su 7. oktobra 1897. godine, mada postoje priče da su promicale i 4. oktobra 1972. godine.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар