DUGOROČNA PROGNOZA VREMENA za SEPTEMBAR 2022.

Meteorolog Marko Čubrilo iz Novog Sada najavljuje za septembar toplo vreme, pogotovo u prvom delu meseca, ali temperatura, kako kaže, neće rasti do tropskih podeoka.

Pixabay

Prvih desetak dana, najverovatnije i u prve dve sedmice, temperatura će biti oko 30 stepeni Celzijusa. Čubrilo kaže, možda malo ispod toga, da sasvim sigurno nećemo imati hladan početak sledećeg meseca, piše Blic.

„Noći u septembru će biti naravno prijatnije, ali pozni letnji period će se nastaviti u prvih desetak do 12 dana septembra. Očekujem da sredinom meseca nastupi osetnije zahlađenje, prvo jesenje zahlađenje sa obimnijom kišom, i onda ćemo već i ući u rano-jesenji režim kada će dnevne temperature biti ispod 20 stepeni, a noću će pasti na 10 ili čak ispod deset stepeni. Ali, generalno gledano, septembar 2022. godine, biće oko temperaturnog proseka. Neće biti ni hladniji, ni puno topliji od proseka“, kaže Marko Čubrilo.

On dodaje da postoji mogućnost da septembar bude malo kišovitiji, posebno na zapadu Srbije i u delu Vojvodine.

„Nastavak ekstremne suše se u septembru ne očekuje i to će doneti prosečne temperaturne i padavinske okvire. Ovo leto je realno bilo toplo, a najveći problem je što je bilo sušno. Bilo je i toplijih leta od ovog, sa dužim periodima od preko 35 stepeni, kada je po nekoliko nedelja bilo iznad te vrednosti. Ove godine je to jako čudno, jer je sve bilo na lokalnom karakteru. Dobijali smo povremeno padavine, ali su to bile lokalne nepogode za jako malo područje“, objašnjava Čubrilo.

Podseća da je bilo velikih razlika u vremenskim prilikama, tačnije u količini kiše, na samo 15 do 20 kilometara. Čubrilo je naveo primer da, recimo, nedavno kod aerodroma u Beogradu nije zabeleženo ništa, dok je na Košutnjaku palo 30 litara po kvadratnom metru.

Meteorolog ne očekuje jesenje rane kiše, pogotovo ne u periodu od prve dve sedmice u septembru, ali očekuje da visoke ekstremne temperature, preko 35 stepeni Celzijusa, ostanu za nama.

„Biće kada dana će temperatura da skoči i na 32, ali to će biti jedan dan i odmah će da osveži. Svakako će septembar biti znatno prijatniji u odnosu na juli i avgust“, kaže Čubrilo.


Septembar topliji od proseka

Prema prognozi i klimatskim izgledima za septembar RHMZ je objavio da nas očekuje topao i prosečno kišan septembar u većem delu zemlje.

U celoj Srbiji se očekuje septembar sa srednjom temperaturom vazduha do +2°C iznad višegodišnjeg proseka. Srednja septembarska temperatura imaće vrednosti u intervalu od 19°C do 22°C, a u planinskim predelima od 11°C do 15°C.

Prognozira se od 11 do 15 letnjih dana u nižim predelima, a na planinama do tri dana, dok se u nižim predelima prognozira do tri tropska dana.

Tokom septembra se prognozira količina padavina u granicama višegodišnjeg proseka u većem delu zemlje, a na jugozapadu i jugoistoku se očekuje deficit padavina.

Očekuje se da u septembru broj dana sa padavinama u nižim predelima bude od 8 do 11 dana, u Beogradu 9, a u brdskoplaninskim krajevima od 10 dana do 12 dana.

Pogledajte i prognozu za septemar iz dana u dan koju je izbacio Accuweather.

Accuweather


OKTOBAR 2022: Malo topliji i suvlјi. Miholјsko leto

Srednja minimalna temperatura vazduha u oktobru imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost oktobarske srednje minimalne temperature vazduha oko 9.4ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u oktobru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom oktobara biće oko 19.2ºS.

Mesečna suma padavina tokom oktobra biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za 10 mm do 20 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini oktobarska suma padavina iznosiće oko 28 mm.


NOVEMBAR: Topliji i prosečno vlažan 

Srednja minimalna temperatura vazduha u novembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.7ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost novembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 5.2ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u novembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.6ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom novembra biće oko 11.8ºS.

Mesečna suma padavina tokom novembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima oko 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini novembarska suma padavina iznosiće oko 42 mm.

(RHMZ Srbije)

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар