Toplotni talas Lucifer stiže u Srbiju, šta nas čeka narednih dana?

Ono o čemu se ovih dana naveliko priča, stiže sada i kod nas. Toplotni talas Lucifer koji je zahvatio veći deo Evrope ustiži i u Srbiju. Zbog ekstremnih temperatura i požara koje su izazvale Francuska, Velika Britanija, Portugal i Grčka već danima su paralisani, a RHMZ sada upozorava na ono što čeka Srbiju i Balkan narednih dana.

Pixabay

RHMZ je izdao upozorenje na visoke temperature na području čitave Srbije od 20. do 26. jula. Od srede do petka na području Srbije će biti veoma toplo sa maksimalnim temperaturama od 34 do 37 °C, a za vikend i početkom naredne sedmice još toplije sa temperaturama od 37 do 40 °C.

Kada je reč o Beogradu, RHMZ navodi da će od srede do petka na području glavnog grada biti veoma toplo sa maksimalnom temperaturom od 34 do 36 °C, a za vikend i početkom naredne sedmice još toplije sa temperaturom oko 38 °C.

Najavljeno je i uključenje žutog alarm na teritoriji cele zemlje, što znači da vreme može biti opasno.

Takođe, od 20. jula, se očekuju nepovoljni vremenski uslovi za hronične bolesnike, lica pod terapijom, medicinskom kontrolom, meteoropate, naročito ako ovi uslovi potraju nekoliko uzastopnih dana. Istovremeno, to su povoljni vremenski uslovi za pojavu šumskih i drugih požara.

Padavine će biti lokalna pojava u petak na severu zemlje, a prolazno osveženje nas očekuje od 26. do 28. jula u celoj Srbiji. "To će malo oboriti temperaturu, a posle tog perioda nas ponovo očekuje toplo vreme", kaže meteorolog RHMZ-a.

Toplo vreme nastaviće se i u avgustu, za kada su prognozirane male količine padavina.

Goran Mihajlović iz Republičkog Hidrometeorološkog zavoda rekao je za RTS da u Srbiji neće biti toliko visoke temperature kakve su zabeležene u Portugaliji i Španiji, ali da će svakako biti iznad višegodišnjeg proseka. Podseća da je temperaturni rekord zabeležen 24. jula 2007. godine, kada je u Smederevskoj Palanci izmereno 44,9 stepeni. Ekstremno visoke temperature bile su i 2012. i 2015. godine.

"Poslednjih dvadesetak godina imali smo toplotne talase tokom leta, ali u odnosu na srednje vrednosti i višegodišnje proseke, ovo su visoke temperature", rekao je Mihajlović.

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар