SPEKTAKULARNE NASA-ine FOTOGRAFIJE SVEMIRA SRUŠILE INTERNET

Svemirska agencija „NASA“ je predstavila seriju fotografija novog svemirskog teleskopa „Džejms Veb“, a naučnici kažu da se radi o „istorijski značajnim fotografijama“.

Foto NASA

Svemirski teleskop „Džejms Veb“, vredan 10 milijardi dolara, je najveći i najmoćniji teleskop ikada napravljen, a stručnjaci kažu da bi mogao radikalno da promeni naše razumevanje kosmosa.

Prvu fotografiju sa novog teleskopa je sinoć predstavio američki predsednik Džozef Bajden, a NASA i njeni partneri, Evropska svemirska agencija i Kanadska svemirska agencija, su danas objavili zasebnu seriju slika u punoj boji sa Veb teleskopa.

„Ovo je istorijski momenat za nauku i tehnologiju, za Ameriku i čitavo čovečanstvo", rekao je Bajden.

„Ono što sam videla dirnulo me, kao naučnicu, inženjerku i kao ljudsko biće“, istaknula je zamenica direktora NASA-e“, Pem Melroj u razgovoru s novinarima.

Na njoj je prikazan SMACS 0723, gde masivna grupa jata zvezda deluje kao lupa za objekte iza njih.

Nazvano gravitaciono sočivo, Džejms Veb teleskop je stvorio prvi pogled dubokog polja na neverovatno stare i udaljene galaksije.

Foto NASA

Foto NASA

Foto NASA

Svemirski teleskop Džejms Veb (JVST) je lansiran 25. decembra prošle godine i najavljen je kao naslednik čuvenog svemirskog teleskopa Habl.

Svemirska opservatorija, koja je pokrenuta u decembru, moći će da zaviri u atmosferu egzoplaneta i posmatra neke od prvih galaksija stvorenih nakon što je svemir nastao posmatrajući ih kroz infracrveno svetlo koje je nevidljivo ljudskom oku.

(Izvori: NOVA, NASA, BBC, Guardian, CNN)

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар