Oprez pri kupovini i upotrebi aparata i preparata protiv komaraca

Kada krene da zuji kasno je, nismo na vreme uključili aparat protiv komaraca. S druge strane, ako jesmo, tablete protiv komaraca mogu da imaju neprijatan miris. Pa treba napraviti izbor – smrad ili svrab. Ali, nije to jedina dilema.

Pixabay

„Preparati protiv komaraca u sebi mogu da sadrže različite hemijske supstance. Neke od njih su napravljene tako da odbijaju komarce od nas i da oni prosto ne žele da slete na nas, ili naše okruženje, zavisi da li štitimo naš prostor ili naš organizam, površinu od kože. Preparati protiv komaraca mogu da deluju tako da praktično kao insekticid ubijaju, ili da dovedu do nekih štetnih efekata da se on onesvesti“, kaže prof. dr Marijana Ćurčić iz Udruženja toksikologa Srbije.

Tržišni inspektori redovno kontrolišu te proizvode. Pre dve godine, jedan aparat protiv komaraca povučen je iz prodaje, pošto je utvrđeno da može da izazove strujni udar, požar i opekotine.

„Doneto je rešenje kojim je zabranjena dalja prodaja, isporučivanje, nuđenje aparata na tržištu Republike Srbije i naložena je mera povlačenja i opoziva proizvoda sa tržišta. Tako da je tokom nadzora tržišnih inspektora od ukupnog broja prodatih modela od 1.640 komada sa tržišta povučeno 348 komada“, navodi Mirjana Stančić iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

„Ono što je svakako potreban oprez ukoliko postoji neko stanje na koži, ekcem koji je aktivan, ili čak neka infekcija, ovi preparati na takvoj kožu i mogu da izazovu iritaciju, ali na neoštećenoj koži, zaista ne, ali svakako ne sme da dođe u kontakt sa sluzokožom oka ili usta“, ističe dermatolog na Vojnomedicinskoj akademiji, Lidija Kandolf.

Stručnjaci kažu da su retki slučajevi da ovi preparati izazovu alergijske reakcije, ali da opreznost prilikom kupovine nije naodmet. Preporuka je uvek čitati deklaracije i sastav proizvoda.

Kada je reč o aparatima protiv komaraca, ne može se svaki koristiti i na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Posebno treba obratiti pažnju na one koje koristimo u baštama, s obzirom na to da oni ne smeju da budu postavljeni blizu vode, kao ni tamo gde mogu doći direktno u kontakt sa vlagom, jer korišćenje proizvoda u takvim okolnostima može izazvati strujni udar.

Vatrogasci upozoravaju – ukoliko primetite da se aparat kada ga stavite u utičnicu brzo zagreje, postoji opasnost od požara. Dakle, oprezno i sa aparatima i sa preparatima.


Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар