Omiljeni cvet naših majki i baka - nekada ga je imalo svako dvorište, a onda smo svi zaboravili na njega

Turski karanfil  je jedan od najstarijih kultivisanih cvetnica, koji se pojavljuje još u knjigama u prvom veku pre nove ere. Latinski naziv mu je Dianthus i potiče od grčkih reči "dios "- Bog i "anthos" - cvet. tj. božanski cvet. 

Pixabay

Nazvali su ga cvetom bogova zbog njegovog opojnog mirisa. Vodi poreklo iz Evrope i Azije. Jednom kada počnete da gajite ovu prelepu cvetnicu, nećete moći da joj odolite jer je idealno cveće za dvorište i baštu. Veoma lepo izgleda kada se posadi u grupama ili uz ivičnjake i uz gredice.

Uostalom, važio je za omiljeni cvet naših baka. Osim što je izuzetno otporan i dugotrajan, ovaj cvet je i mirisan.

Pixabay

Turski karanfil je dvogodišnja biljka čije cvetno stablo raste malo položeno, a kasnije počinje da raste u visinu do 60 cm. Počinje da cveta već krajem proleća do kraja leta. Cvetovi su složeni i sastoje se iz pet po gornjoj ivici nazubljenih latica u raznim bojama, i nikada se ne otvaraju u isto vreme.

Ljubitelji ga najlakše mogu proizvesti iz semena. Seme treba kupiti od pouzdanih proizvođaća, posejati ga u junu u leje i to malo ređe kako bi se biljke dobro razvile. Rasad treba tokom jula ili avgusta  rasaditi na stalno mesto, na rastojanju od 30-40 cm. Biljke treba pažljivo negovati, okopavati i čisto držati pa će se lepo i snažno razviti.

Odgovara mu sunčani položaj, ali uspeva i u laganoj senci. Prija mu plodna zemlja izmešana sa dosta peska, a ne voli prekomerno zalivanje.

Pixabay

Evo par saveta vezano za gajenje ovog cveća:

Zalivajte karanfil 1 do 2 puta nedeljno, jer on ne voli mnogo vode.

Možete ga saditi i u saksijama, biće jednako veseo i dugotrajan.

Karanfilu ne smeta zima, pa će u bašti lepo da prespava tokom hladnog vremena i da sačeka proleće da „živne“.

Ako ga sadite u saksije, koristite umereno propusno zemljište.

Pošto raste do 50 cm, dobro je da ga nekako uvežete kako ga kiša i vetar ne bi izlomili. Postoje i patuljaste vrste karanfila koji raste od 25 cm.

Karanfil cveta do kraja leta, a najlepši i najbujniji cvet je u junu i julu.

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар