Noam Čomski upozorava: RAT U UKRAJINI JE AMERIČKI EKSPERIMENT, KO GA MOŽE ZAUSTAVITI?

Noam Čomski, čije knjige su veoma popularne u Srbiji jer se bave kritikom američke politike, specijalno agresijom NATO-a na Srbiju 1999. godine, u jednom od nedavnih intervjua kazao je da se razaranje Ukrajine može zaustaviti samo obostranim dogovorom.

IZVOR: FACEBOOK/PRINTSCREEN/ВОЛОДИМИР ЗЕЛЕНСЬКИЙ

Najvažnije pitanje vezano za rat u Ukrajini je ima li mu kraja. To je strašna, kriminalna agresija sa velikim razaranjima, gubicima i tragedijama, koja može da se pretvori čak i u nuklearni rat. Dakle, ključno pitanje je kako to okončati. Postoje dva načina. Jedan je diplomatski dogovor. Ako to ne uspe, drugi način je – pustimo ih da ratuju, pa ćemo da vidimo šta će se desiti. Ovo drugo bi bio strašan eksperiment, kaže poznati američki lingvista, filozof i disident Noam Čomski u nedavnom onlajn intervjuu, koji se ne može videti na američkim menjstrim medijima.

Čomski tvrdi da Amerikanci žele da vide dokle je Putin spreman da ide, pa makar to dovelo kopletnog uništenja Ukrajine.

"Obostrani dogovor bi bio najbolje rešenje, jer bi skratio agoniju i uklonio potencijalne opasnosti za ceo svet. Nažalost, više se ne priča o dogovoru koji bi okončao sukob, već kako da se rat dalje nastavi. Tako se nastavlja ovaj groteskni eksperiment. Kad kažem eksperiment, mislim da se gleda na koji način će Putin nastaviti ovaj rat, dokle je spreman da ide i koje će sve oružje, koje očigledno ima, iskoristiti kako bi totalno uništio Ukrajinu. Mislim da umesto što podrivamo pregovore, treba da sve snage usmerimo na postizanje dogovora koje bi obe strane prihvatile i da tako pomognemo da se ovo razaranje zaustavi što pre", smatra Čomski.


HITLER JE POSLEDICA LOŠEG DOGOVORA

On smatra da nas je izbegavanje postizanja diplomatskog dogovora koji bi bio prihvatljiv za sve strane u sukobu, kroz istoriju, već skupo koštao.

"Nakon Prvog svetskog rata nije postignut odgovarajući sporazum kojim bi sve strane u sukobu bile, koliko-toliko, zadovoljne, pa nam se dogodio Hitler. Poučeni tim iskustvom, moramo pronaći rešenje za ovaj konflikt i napraviti dogovor koji bi zaustavio rusku invaziju, ali i postavio temelj budućih odnosa u tom delu sveta. Po meni, jedan deo dogovora bi trebalo da obuhvata dogovor o neutralnosti Ukrajine. Dakle, Ukrajina ne bi smela da postane članica NATO-a, kako Rusija ne bi više strepela za svoju bezbednost u budućnosti i osećala se opkoljeno članicama NATO alijanse. Status Ukrajine bi trebao da bude sličan kao status Austrije ili Meksika. Zatim, Ukrajina bi trebala da bude podeljena na sličan način kao Švajcarska, tako da rusko stanovništvo, specijalno oblast Donbasa, može da ima svoju autonomiju u okviru federalne države. Što je, po meni, mnogo bolje nego nastavka ratovanja", objašnjava čuveni analitičar.


SAD PRITISKA PUTINA PREKO ZELENSKOG

Međutim, njegovo mišljenje je da SAD i NATO pritiskaju Zelenskog da nastavi s ratovanjem, kao i da se sve manje spominje mogućnost dogovora, već da se forsira priča kako nastaviti sukob, o čemu svedoči i snadbevanje Ukrajine modernim naoružanjem.

"To je opasan američki eksperiment. Oni, preko Zelenskog i njegovih odluka, pokušavaju da maksimalno pritisnu Putina i vide dokle je spreman da ide. Da li će iskoristi oružje koje ima. Reč je o strašnom eksperimentu koji je već ugasio hiljade ljudskih života i potpuno uništio delove Ukrajine. Pritom je i postavio okvir za izbijanje nuklearnog rata", zaključuje Čomski.

MONDO

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар