Kako da se posle neprospavane noći oporavite

Ukoliko često patite od nesanice, to se i te kako može odraziti na vaše blagostanje. Ipak, i u takvoj situaciji postoje stvari koje možete da uradite kako biste sebi olakšali život i povratili energiju koja vam je preko potrebna. 

Pixabay

Mnogi od nas ne spavaju sedam do osam sati, jer je za to potrebno da provodemosedam do osam sati u krevetu. Drugi pak imaju situacije kada im san jednostavno "neće na oči".

Oni koji su duže neispavani – što znači da redovno spavaju manje od pet sati – često razvijaju i zdravstvene probleme, uključujući gojaznost, kardiovaskularne bolesti i dijabetis.

„To je zbog savremenog načina života, zbog dužeg radnog vremena, medija, interneta, gledanja televizije u krevetu, ljudi ne stižu da se opuste i isključe. Svi gledaju da uštede na vremenu, a najčešće štede na vremenu provedenom u snu. Misle da ljudska bića mogu da budu aktivna 24 sata dnevno, ali to nije moguće“, rekao je dr Stenli za BBC.

„Spavanje je misterija. To je stvar pojedinca, ne postoji čarobni štapić koji može nekog da uspava“, smatra dr Stenli.

Mi vam savetujemo da probate sledeće četiri stvari.


Jedite proteine i zdrave masti

Ako vam nedostaje energije, veća je verovatnoća da ćete žudeti za nezdravom hranom. Ovo drugo će dodatno pogoršati vaše blagostanje i odjednom ćete se naći u začaranom krugu. Pokušajte da svom telu pružite zdravu i uravnoteženu ishranu, što znači da je neophodno da obezbedite adekvatan unos proteina i zdravih masti.

Izložite se suncu

Naš unutrašnji ritam je orijentisan prema svetlosti kojoj smo izloženi. Dok izlazite na sunce, dajte svom telu do znanja da je vreme da se probudite i započnete dan. Zbog toga vam savetujemo da provedete nekoliko trenutaka na suncu što ranije, a najbolje odmah nakon što ustanete.

Prošetajte se

Verujemo da posle neprespavane noći želite da se odmorite i da niste raspoloženi za izlazak napolje. Ipak je preporučljivo da odete u šetnju, jer ćete od ove aktivnosti imati velike koristi. Osim izlaganja suncu, nadisaćete se i svežeg vazduha, a kretanje će dodatno razbuditi vaše telo i ubrzati cirkulaciju.

Idite u krevet u isto vreme kao inače

Čak i ako ste neispavani i želite da odete ranije u krevet, vodite računa da svaki dan idete u krevet u isto vreme. Ovo je najlakši način da se vratite u svoj stari ritam i dugoročno imate kvalitetniji san, prenosi „Siti magazin“.

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар