Crvena boja jaja simbolizuje Isusovo stradanje, stoga svaka domaćica za Vaskrs mora da ofarba jaja u crveno, a onda u boje po želji. Da je crveno jaje za Vaskrs najvažnije, potvrđuje i običaj da se prvo jaje (čuvarkuća”) boji crveno. Upravo se za to jaje veruje da tera zle sile i demone od kuće i ukućana, odnosno čuva ih od svih loših stvari i nesreće - otuda potiče i sam naziv, ćuvarkuća.
Jaje čuvarkuća je uvek crvene boje i ne treba da kupujete prašak ili neku hemiju da biste dobili crvenu boju.
Domaćice pre pedeset i nešto godina, jaja su farbale ovim tehnikama:
Lukovina
Pre Vaskrsa sakupite što više lukovine. Koristite i lukovino od ljubičastog luka. Stavite u šerpu jaja, obložite ih ljuskama luka, dodajte vodu, 2 kašike soli, malo sirćeta. U vodu možete da isečete i nekoliko sirovih cvekli.
Kuvajte i kada se voda progladi vadite jaja, a zatim ih premažite uljem.
Sok od višnje
Jaja stavite u šerpu. Nalijte sok od višanja i dodajte malo soli, malo sirćeta. Kuvajte jaja, a kada se ohlade izvadite ih iz vode i premažite uljem.
Mlevena paprika
Četiri kašike mlevene paprike sipajte u litar vode, uz dodatak malo soli i sirćeta i skuvajte jaja. Vodite računa da ne koristite ljutu papriku, jer ljutina može da prodre kroz ljusku u sama jaja.
Pogledajte i dva zanimljiva video uputstva:
0 коментара:
Постави коментар