CVETI: Šta treba uraditi da privučete zdravlje, sreću i ljubav

Velikim praznikom, Cveti, završava se šesta nedelja Velikog posta. Na ovaj dan Isus Hristos ušao je, na magaretu, u Jerusalim. Uz učenike, pratilo ga je mnoštvo koje je čulo glas o dolasku Spasitelja i vaskrsenju Lazara Četvorodnevnog. Dočekan je poput cara, uz klicanje i palmine grane.

Image by Erika Varga from Pixabay 

Jevanđelisti beleže da je Isus na kapijama grada dočekan sa cvećem i listovima palme, koje su mu ljudi bacali pred noge.

U našoj zemlji, Cveti su i istorijski praznik. Na Cvetnu nedelju 1815. godine vojvoda Miloš Obrenović podigao je u Takovu Drugi srpski ustanak, protiv turske vlasti.

Prema narodnom običajnom kalendaru, današnji dan počinje umivanjem vodom u kojoj su juče, na Vrbicu, potopeljni cvetovi kako bi ukućani bili rumeni i zdravi.

Na Cveti se obično bere cveće, ali se ne unosi u kuću, već se drži u dvorištu u posudi sa vodom. Običaj je da se tog dana mladi međusobno daruju cvećem.

Po starom običaju, prvi koji ubere cvet - u polju ili dvorištu - ima pravo da zamisli želju, pa su devojke uvek žurile da budu prve. Ako tog dana dobiju i buket od momka, raduju se jer su uspele da privuku njegovu ljubav. Prema cveću u buketu, tumače i kakva su njegova osećanja - za belu veruju da simbolizuje poštovanje, žuta izražava ljubomoru, a crvena vatrenu strast.

Ljubičasti i beli jorgovan imaju različitu simboliku. Za ljubičasti se veruje da simbolizuje prvu ljubav, pa mladi momci neće pogrešiti ako upravo njegov buket poklone svojoj simpatiji. Beli predstavlja oličenje mladalačke nevinosti, te devojka može da ga ponese na sastanak ili od njega uplete nežni venčić.

Nekada je bio rasprostranjen običaj da se na Cveti ceo dan šeta okićen cvećem.  

Ubrano cveće se ne unosi u kuću, već se ostavlja na vratima. Ko nema dvorište, najbolje je da cveće drži blizu ulaza. Nekoliko cvetova devojka obično potopi u vodu, pa se kasnije njome umiva. Po starom verovanju, biće lepa tokom cele godine.

Nekada su se devojke i deca trkali, pa onaj koji bi prvi ubrao cvet, imao bi pravo da zamisli jednu iskrenu želju. Svaka želja se može ispuniti ako istinski verujete.

Verovalo se da na Cveti treba započeti neke poslove, doneti odluke. Prema običaju, devojke su nekada u vodu stavljale latice cveća i umivale se kako bi cele godine bile lepe.

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар