SVETI STARAC JOSIF ISIHAST: Zašto Bog nekima dugo ne usliši molitve za dobijanje poroda

SVETI STARAC JOSIF ISIHAST: Zašto Bog nekima dugo ne usliši molitve za dobijanje poroda? Odgovor možete čuti u narednom videu.

Josif Isihasta (poznat i kao Josif Ćutljivi, grč. Ιωσηφ ο ῾Ησυχαστης) je svetogorski monah. Imena Josifovih učenika povezana su sa obnovom 6 od 20 svetogorskih manastira i mnogih manastira izvan Atosa. Proslavljen među svetima monasima Carigradske patrijaršije.

Biografija

Josif je rođen 1897. godine u selu Levki na ostrvu Paros. Njegov otac Georgi Kottis umro je 1907. godine, a majka Marija se bavila odgajanjem dece. Zbog teškog materijalnog stanja porodice nije završio školu. 1914. radio je u Pireju, zatim služio vojsku i nastanio se u Atini, gde se bavio trgovinom. Sa 23 godine, Francis se zainteresovao za duhovnu književnost. 1921. podelio je svoju imovinu siromasima i otišao na Svetu Goru da se zamonaši. Zatim se povlači u pustinju i obilazi kelije i pećine čuvenih atonskih podvižnika. Pet njegovih učenika - monaha koji su se zajedno sa njim "zatvorili u pećinu" radi praktikovanja Isusove molitve koja je temelj starčevog pogleda na duhovni život i osnovni impuls monaštvu - postali su igumani pet svetogorskih manastira obnovivši monaške svete obitelji u trenutku velike krize monaštva na Svetoj Gori [1].

Carigradski patrijarh Vartolomej je 20. oktobra 2019. godine najavio početak procesa kanonizacije starca Josifa od strane Carigradske patrijaršije [2].

Sinod Carigradske patrijaršije usvojio je 9. marta 2020. zvaničnu povelju o veličanju Josifa Isihaste, kao i Jefrema i Danila Katunačkog, kao svetih atonskih starešina. (Izvor: Wikipedia)

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар