Da li će nam trebati četvrta doza vakcina zbog omikrona?

Ako se ispostavi da su vakcine značajno manje efikasne protiv omikron soja korona virusa, moguće je da će biti potrebna dodatna zaštita u vidu četiri ili više doza cepiva koja bi bila prilagođena novom soju, piše naučni časopis Nature.

Image by Gerd Altmann from Pixabay 

Pre dolaska omikrona mnogi naučnici su verovali da zaštita od teškog oblika bolesti koja se dobija sa dve ili tri doze vakcine je dugotrajna. Sada međutim postoje naznake, mada nepotvrđene, da prethodna vakcinacija neće biti dovoljna.

Nature dalje piše da čak i ako se ispostavi da dve, odnosno tri doze i dalje daju snažnu zaštitu od hospitalizacije i smrtnog ishoda nakon zaražavanja omikron sojem, moguće je da će samo veliko prisustvo virusa nametnuti potrebu za primanjem dodatnih doza.

– Na primer, ako stopa transmisije u zajednici bude velika, onda dodatne doze mogu kontrolisati širenje virusa tako što će povećati broj neutrališućih antitela koja zaustavljaju virus da ne uđe u ćeliju. Nivoi ovih antitela opadaju sa protokom vremena od vakcinacije, ograničavajući tako mogućnost da se zaustave epidemijski talasi. Ako se ispostavi da je omikron visoko zarazan, buster doza bi bila posebno korisna pošto buster vakcine dovode do proizvodnje različitih vrtsa antitela od kojih bi neka trebalo da bude delotvorna protiv omikron soja – piše Nature.

Dalje se ističe da ako se ispostavi da antitela koja nastaju nakon primanja postojećih vakcina nemaju efekta na omikron varijantu, onda će morati da se pribegne rezervnom planu, odnosno modifikaciji vakcina, što su neki proizvođači već počeli da rade.

Nature takođe izražava uverenje da buster vakcinacija može značajno da utiče na tok pandemije.

Navodeći primer Izraela, zemlje koja je prva učinila buster vakcine dostupnim svim građanima, naučni časopis navodi da treća doza smanjuje prisustvo virusa u zajednici.

– Pre masovne buster vakcinacije, Izrael je imao jednu od najvećih stopa novozaraženih dnevno u svetu. Broj obolelih je sada daleko manji od vrhunca iz septembra. I iako se dešava da osobe koje su primile tri doze bude pozitivne poslednjih dana, njhovi simptomi su blagi a nema ni dokaza da prenose dalje virus – navodi Nature.

U tekstu se još ističe da različiti modeli koji  su uzimali u obzir efekte buster vakcinacije u Americi i Velikoj Britaniji predviđaju da treća doza značajno može da smanji broj novozaraženih.

Primera radi, projekcije koje su radili istraživači sa Vorvik univerziteta, pokazale su da ako treća doza pruža dugotrajnu zaštitu, to omogućava da stopa hopsitalizacije u Engleskoj ostane niža u budućnosti nego u prethodne dve godine.

– Ali ako zaštita brže nestaje, onda bi buster vakcine morale da se daju svakih šest do 12 meseci da bi se izbegao veliki broj hospitalizacija i smrtnih ishoda – objašnjava se u tekstu.

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар