AKO OVO PRIMETITE U RESTORANU, NE UZIMAJTE HRANU: Stručnjaci za viruse upozorili - i vakcinisani u opasnosti

Pandemija korona virusa traje već bezmalo dve godine, a većinu navika koje smo nekada imali ostavili smo po strani. Pa tako, umesto da odu u restoran  i uživaju u profesionalno spremljenim specijalitetima, mnogi se odlučuju za naručivanje i dostavu. 

Image by Nenad Maric from Pixabay 

Restorani su se prilagodili novonastaloj situaciji, razmestili stolove kako bi obezbedili preporučenu distancu među gostima, a nakon 20 sati, svi koji nemaju kovid propusnice u obavezi su da napuste lokal.

Međutim, postoji nešto na šta treba da obratite pažnju ukoliko idete u restorane, jer može da ukaže da vam je zdravlje u riziku. Evo o čemu je reč...

Stručnjaci za viruse upozoravaju da obedovanje u zatvorenom nije jednako bezbedno u svakom restoranu, a naveli su i neke signale koji ukazuju da je bolje da promenite lokal. Ako restoran ima lošu ventilaciju, ni slučajno nemojte da naručujete hranu i jedete u njemu, upozoravaju stručnjaci. Ovo je preporuka čak i ako ste vakcinisani.

"Korona virus, kao i drugi virusi i bacili, akumuliraju se tamo gde je slaba kulacija vazduha", objašnjava Andre Lakroa, sertifikovani specijalista za vazduh u zatvorenom prostoru i suosnivač kompanije za ventilaciju vazduha "EZ Breathe".

Većina standardnih filtera za vazduh ne može da uhvati i "zadrži" veličinu čestica kakvu ima korona, tako da osim ako poseban prečišćivač vazduha ili filter nisu instalirani posebno u ovu svrhu (što je izuzetno skupo), ventilacija je odlična polazna tačka za širenje virusa.

Postoji nekoliko znakova da restoran nema dobru ventilaciju, uključujući to kako miriše i šta je na zidovima. Stručnjaci kažu da loša ventilacija obično dovodi do visokog nivoa vlažnosti, što se može primetiti po otežanom disanju, a neretko se javlja i vrtoglavica.  Još jedan glavni pokazatelj loše ventilacije je zagušljiv miris, nalik buđi, kaže Konor O'Flin, specijalista za cirkulaciju vazduha, filtraciju i prečišćavanje.

"Ovaj miris obično nastaje kada se u vazduhu nalazi veliki broj zagađivača koji se ne izbacuju svežim, čistim vazduhom", kaže.

Drugi znaci da restoran nije dovoljno provetren uključujeu pojavu buđi, fleke na plafonu ili zidovima, "ljuštenje" boje boje ili tapeta, kondenzacija na cevima, pojava rđe ili korozije, napominju stručnjaci "Enviro-Master-a".

S druge strane, možete da potražite i znake koji ukazuju da je u prostoriji ventilacija dobra.

"Najočitiji znak prostorije sa dobrom ventilacijom jeste postojanje prozora (otvorenog) koji obezbeđuje neprekidan dotok svežeg vazduha."

Dobra ventilacija može da napravi veliku razliku ako neko u restoranu ima kovid. Doktorka Lijen Poston kaže da dobra ventilacija može i da smanji broj čestica kovida u vazduhu i smanji količinu drugih virusnih čestica koje iz vazduha padaju na površinu, "dakle, čak i ako ste izloženi virusu SARS-CoV-2, rizik od zaraze bi trebalo da bude znatno niži".

MONDO

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар