Koja je razlika između buster i treće doze

Prof. dr Ljiljana Marković Denić, predsednica Nacionalnog stručnog komiteta za imunizaciju, kaže za RTS da za sada nema podataka o tome koji je profil nevakcinisanih ljudi i napominje da je buster doza vakcine ona koja se daje posle šest meseci, a da je treća doza ona koju primaju osobe sa oslabljenim imunitetom, najmanje 28 dana nakon druge doze.


Ljiljana Marković Denić je istakla da je Nacionalni stručni komitet formiran pre mnogo godina, a sada je, s ovom pandemijom, dobio puni značaj.

"To je jedno nezavisno telo sastavljeno od eksperata iz raznih oblasti. Pratimo literaturu i na osnovu najboljih dokaza iz literature dajemo preporuku Vladi za razne aspekte imunizacije, u ovom slučaju za kovid", ističe dr Marković Denić.

Navodi da su u ponedeljak posle podne SZO i EMA rekle da je buster doza ona koja se daje šest do osam meseci od druge doze, a treća je dodatna doza, u okviru primarne vakcinacije. To je doza za osobe koje imaju oslabljeni imunitet i oni bi trebalo da je prime u okviru primarne vakcinacije, najmanje 28 dana posle druge doze.

"Mi smo takvu preporuku i dali i ona će se verovatno usvojiti", ističe dr Marković Denić.

Napominje da se starija generacija dobrim delom vakcinisala i da sada treba podstaći mlađe generacije.

"Približiti im stavove stručnjaka, to može da ih ohrabri da prime vakcinu", kaže doktorka.

Za sada, kaže, nema podataka o tome ko su oni koji se nisu vakcinisali.

"Znamo da je mnogo manji procenat vakcinisanih mladih osoba. Naši studenti na Medicinskom fakultetu su u jako velikom procentu vakcinisani. Oni prošle godine nisu imali nastavu, a shvatili su da ne mogu da budu lekari ako nemaju direktnu vežbu. To im je motiv da mogu da priđu pacijentu i da ga zaštite", kaže epidemiološkinja.

Kolektivni imunitet je, ukazuje, pitanje koje postoji već više od jednog veka.

"Nemamo baš tačne podatke za kovid, ali verovatno je 70 ili 80 odsto vakcinacije potrebno da bismo to dostigli", dodaje.

Prema njenim rečima, Nacionalni stručni komitet je preporučio da buster doza bude ista kao prethodne dve.

"Ostavljeno je da, ako neko želi, može da primi i neku drugu vakcinu", zaključila je dr Ljiljana Marković Denić.  

RTS

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар