CRNA SVADBA: Šta je KATABAZA, ali i fakaturi, rajska sveća i drugi pojmovi iz serije i vlaške magije

Nova TV serija “Crna svadba” zaintrigrirala je javnost. Mnogima je već posebno pažnju privukla reč “katabaza” i zapitali koje je značenje tog izraza.

PROMO

Reč “katabaza” na starogrčkom jeziku – κατάβασις (katavasis) – bukvalno znači “ići dole”. U slobodnom prevodu, značenje je “silazak u podzemlje”. Ovaj izraz prisutan je u mnogim religijama, uključujući i hrišćanstvo.

Heroj ili božanstvo gornjeg sveta putuje u donji ili podzemni svet, odnosno u zemlju umrlih, te se vraća, često s traženim predmetom ili voljenom osobom ili uzvišenim znanjem.

Sposobnost da još za života uđe u carstvo umrlih, te se odande vrati, dokaz je da klasični heroj ima status veći od smrtnika. Božanstvo koje se vraća iz podzemlja, demonstrira eshatološke teme poput cikličnog karaktera vremena i egzistencije ili pobede nad smrću i mogućnosti besmrtnosti. Na primer, u grčkoj mitologiji Orfej ulazi u podzemlje da bi vratio Euridiku u svet živih.


Katabaza: Ovu reč je koristio i Dante

Primera ima mnogo. Enkidu, na pločici “Epa o Gilgamešu”, Gilgameš, silazi u podzemlje da bi sreo Utnapištima tokom potrage za besmrtnošću. Inana silazi u podzemlje s darovima da bi prošla kroz sedam vrata podzemlja. Eneja, da bi razgovarao sa svojim ocem u “Enejidi”. Dante, u “Božanstvenoj komediji: Paklu”…

Većina katabaza se dešava u natprirodnom svetu, poput hada ili pakla; tako se u Nekiji, jedanaestoj knjizi Odiseje, opisuje Odisejev silazak u podzemlje. Međutim, katabaza se može odnositi i na putovanje kroz druge distopijske predele poput onih na koje Odisej nailazi tokom svog dvadesetogodišnjeg putovanja iz Troje natrag na Itaku.

Pilar Serano dozvoljava upotrebu termina katabaza i za kratke ili hronične boravake u podzemlju, uključujući ovde i Lazara te Kastora i Poluksa.


Crna svadba

PROMO

Inače, u seriji Crna svadba priča počinje u malom mestu u istočnoj Srbiji, gde Mitar, inače miran i blag čovek, iznenada i na brutalan način ubija dvanaestoro svojih komšija.

Scenarista Strahinja Madžarević otkrio nam značenja termina koji se najčešće pojavljuju u njoj: fakaturi, crna svadba, katabaza i rajska sveća.

FAKATURI - vlaški naziv za magiju. U seriji svedok masakra Saša (igra ga Jovo Maksić), Srbin koji ne razume vlaški, govori inspektorima svoje viđenje masakra u selu i spominje fakaturi, izgovara tu reč pogrešno, kao "fakturi", što kod sumnjičavog inspektora Tomića (Nikola Kojo) stvara još veću odbojnost prema Sašinim stavovima jer misli da ga Saša provocira vračarom koja izdaje fakture.

CRNA SVADBA - obred koji se održavao kod Vlaha u istočnoj Srbiji. Kada mladić dorastao za ženidbu izgubi život, venčavaju ga sa živom devojkom pre nego što ga sahrane. Mlada godinu dana posle toga ne sme da se udaje.

KATABAZA - pad, sunovrat. Ključni pojam serije, tu se koristi u negativnom značenju i predstavlja najstrašniju pretnju za neke od junaka, u šta će se publika uveriti kada bude odgledala svih deset epizoda.

RAJSKA SVEĆA - posebno izrađena sveća za svakog pokojnika koji nije umro sa svećom u ruci. Vlasi za takve pokojnike veruju da se muče i zlopate između dva sveta. Rajska sveća služi da se duši da svetlost koja će joj obasjati put ka raju.

filmitv, kurir

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар