Šta (ne)znamo o zaraznijem LAMBDA SOJU koronavirusa

Zaraznija varijanta koronavirusa, lambda, registrovana je u 30 zemalja sveta. Prema dosadašnjim istraživanjima, postojeće vakcine kod te varijante virusa štite od razvoja ozbiljnih oblika bolesti.

Foto Pixabay

Zbog tri mutacije na spajk proteinu, lambda soj je zarazniji i otporniji na antitela.

U slučaju lambda soja, postojeće vakcine štite od razvoja ozbiljnih oblika bolesti, pokazuju dosadašnja istraživanja 

U slučaju lambda soja, postojeće vakcine štite od razvoja ozbiljnih oblika bolesti, pokazuju dosadašnja istraživanja

Ta varijanta, takođe poznata kao C.37, prvi put je otkrivena u Peruu u avgustu 2020. godine i od tada se proširila na druge zemlje, mnoge u Latinskoj Americi.

Taj soj dosad je otkriven u 30 zemalja, teritorija ili područja, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Kanadu, Brazil, Kolumbiju, Ekvador, Francusku, Španiju, Čile i Argentina, između ostalih.

Tačno poreklo lambda varijante ostaje nejasno, ali naučnici kažu da se prvo pojavio u Južnoj Americi. Od brzog prenošenja, lambda sada predstavlja više od 90 odsto slučajeva kovida u Peruu.

Broj zaraženih tim sojem raste u Čileu i Ekvadoru, sa 40 i 48 potvrđenih slučajeva, a registrovan je i u 44 savezne države SAD.

Uprkos činjenici da zbog tri mutacije na spajk proteinu, lambda soj je zarazniji i otporniji na antitela, dosadašnja istraživanja potvrđuju da postojeće vakcine štite od ozbiljnih oblika kovida 19.

Ipak, naučnici naglašavaju da im je potrebno još vremena koliko su vakcine zaista efikasne protiiv te varijante koronavirusa.

Dok god virus cirkuliše, novi sojevi će se pojavljivati. 

Još nije jasno da li lambda soj, koji nastavlja da se širi globalno, može dobiti dodatne mutacije koje bi ga mogle učiniti jačim od delta varijante virusa.

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар