Priča o Svetom Romanu Đuniškom: Molitvom do utehe i isceljenja (VIDEO)

Sveti Roman Đuniški Čudotvorac, veliki podvižnik i molitvenik iz 10. veka, slavi se 29. avgusta. Hiljade hodočasnika ide na poklonjenje manastiru Svetog Romana u Đunisu, sa hramom posvećenim Blagovestima Presvete Bogorodice, u kome se nalazi grob Svetitelja.


Ovo je jedan od najstarijih srpskih manastira, jedan je od 77 svetinja Mojsinjske Svete Gore, u blizini Južne Morave, u čijim se šumama podvizavao Sveti Roman Đuniski.

U manastirskom kompleksu, nalazi se Zvonik, koji je do početka 20. veka bio bolnica za duševne bolesnike, dok je u vreme Deligradske bitke, početkom 19. veka bio bolnica za ranjenike.

POGLEDAJTE VIDEO PRILOG

U Porti manastira nalazi se spomen-ploča ruskim dobrovoljcima i grofu Nikolaju Rajevskom, sahranjenom u Gornjem Adrovcu, metohu manastira Sveti Roman.

Svetitelj se upokojio u devetom veku, a prvi sačuvani zapis o manastiru datira s početka jedanaestog veka, tako da se ubraja među najstarije manastire u Srbiji. Nalazi se na desnoj obali Južne Morave, nedaleko od sela Đunis, i pripada Eparhiji niškoj.

"Tebi, ugodniče Boga živoga, Romane čudotvorče, koji si ispunio zakon Boga i spasa našega Isusa Hrista i dobio od Njega život večni; klanjamo se s ljubavlju i blagodarimo Ti sa smirenjem, za premnoga Tvoja čudesna dela, kojima si pomogao nemoćnim ljudima, i proslavio ime Gospoda i spasa svoga. Amin."

Ovu molitvu Svetog Romana 29. avgusta, na istoimeni praznik, u manastiru u Đunisu, s verom u Boga i iskrom nade u srcu, izgovara na hiljade vernika. Među nebrojenima, koji na ovaj sveti dan pohrle u manastir na desnoj obali plahovite Južne Morave da se poklone moštima Svetoga Romana, jednog od najpoštovanijih podvižnika i svetaca pravoslavnih, po pravilu je i zdravih i bolesnih, i starih i mladih...

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар