Oksford studija: Koliko dugo štite Fajzer i AstraZeneka

Zdravstvena studija u Velikoj Britaniji pokazala je da zaštita koju pružaju vakcine "Fajzera" i "AstraZeneke" opada protiv dominantnog delta soja virusa korona u roku od tri meseca.

Pixabay

Utvrđeno je da oni koji se zaraze nakon što su primili dve doze mogu da predstavljaju veći rizik po ostale ljude u odnosu na prethodne varijante virusa korona.

Studija Univerziteta Oksford, zasnovana na više od tri miliona uzoraka uzetih iz nosa i grla širom Britanije, pokazala je da 90 dana nakon druge doze „Fajzerove“ ili „AstraZenekine“ vakcine njihova efikasnost u sprečavanju infekcije opada na 75 odsto, odnosno 61 odsto.

U periodu od dve sedmice nakon druge doze, ti procenti iznose 85 odsto i 68 odsto. Pad efikasnosti je izraženiji kod lica starih 35 godina i više, nego kod mlađih.

„Obe ove vakcine u dve doze i dalje su veoma dobre protiv delte. Kada počnete sa veoma, veoma visokim nivoom, pred vama je dug put“, izjavila je Sara Voker, profesor medicinske statistike na Oksfordu i vođa istraživanja za „Fajzerovu“ vakcinu.

Naučnici nisu mogli da prognoziraju koliko će zaštita vremenom dodatno slabiti, ali sugerišu da će se efikasnost dve proučavane vakcine izjednačiti u roku od četiri do pet meseci.

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар