Praznik Presvete Bogorodice Trojeručice

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici  obeležavaju 25. jula praznik Presvete Bogorodice Trojeručice, najpoštovanije ikone u srpskom narodu. 


Ikona Trojeručica je, prema predanju, iscelila ruku Svetog Jovana Damaskina kada mu je ona odsečena po zapovesti damaskog kalifa. Sveti Jovan Damaskin se borio protiv ikonoboraca, ali je bio oklevetan i nepravedno kažnjen. Iscelila ga je Presveta Bogorodica, dok se pred ovom njenom ikonom ožalošćen molio. On je iz blagodarnosti za učinjenu milost pridodao njenom liku treću ruku, po čemu je ona dobila ime Trojeručica.

Po svom čudesnom isceljenju, Sveti Jovan Damaskin postao je monah u lavri Svetog Save Osvećenog, a Sveta ikona Trojeručica ostala je neprestano uz njega. Sveti Jovan je pre smrti ostavio zavet monasima da ikonu daju carskom sinu koji će, prema proročanstvu Svetog Save Osvećenog, jednog dana doći u njegov manastir. Sveti Sava je došao pet vekova kasnije u manastir, kada je pao štap Svetog Save Jerusalimskog. Monasi su shvatili kao znak sa neba, ali kako bi bili sigurni da upravo njemu treba da predaju ikonu, sačekali su da ponovo dođe i sutradan. Štap je ponovo pao i monasi više nisu imali sumnje. Po povratku na Svetu Goru, ikonu Bogorodice Mlekopitateljnice Sveti Sava je postavio u svoju keliju. Međutim, tom prilikom je napravljen presedan. 

Ikona je na ikonostasu stavljena levo od carskih dveri na mesto koje po pravilu pripada ikoni i liku Isusa Hrista. Po predanju, ikona je prvobitno postavljena desno od carskih dveri, kako pravila Pravoslavne crkve nalažu. Međutim, tokom noći ona se tajanstveno premeštala na levu stranu na opšte čuđenje majstora i monaha.

Centralna proslava praznika Čudotvorne Ikone Presvete Bogorodice Trojeručice održava se na Hilandaru, na Svetoj Gori.

Ovaj praznik Srpska pravoslavna crkva ustanovila je 1999. godine, od kada se proslavlja liturgijski i osveštavanjem slavskih kolača. Trojeručica se slavi i kao zaštitnica književnika i pesnika.

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар