Brz način da se povratite kada vas slomi promena vremena

Temperatuirne oscilacije i promene vremena mogu da budu opasna pojava, posebno za hronične bolesnike. Dr Nikola Stojković objašnjava koje su najčešće tegobe kada se vreme promeni, kao i šta uraditi kad nam padne pritisak.

Pixabay

„Promena vremena dovodi do varijacija u krvnom pritisku. Pacijenti se često žale na bolove u nogama. Dolazi često do nesvestica, koje nisu retke u ovom periodu“, govori za Nova.rs dr Stojković.

Lekar naglašava da pad krvnog pritiska nije jedina opasnost koju donosi nagla promena vremena. Primetio je da se povećava broj pacijenata sa dijagnozom bronhitisa.

„Respiratorni problemi su česti kada se meja vreme. Aktivni alergeni su i dalje u prirodi, a pored toga imamo povećanu vlažnost i isparenja zbog visokih temperatura. Gušenja i otežano disanje su česte tegobe“, naglašava dr Stojković.

Takođe, dolazi do stezanja krvnih sudova koji dovode do smanjene cirukulacije u mozgu i pojave migrenoznih napada, odnosno glavobolja, ukazuje lekar. A sve su češći i problemi sa uhom.

„Česte su i upale uha, verovatno zbog vlage i provetravanja. Najčešće je to infekcija srednjeg uha, jer se kroz ušni kanal skuplja vlaga, pa postaje pogodno stanište za razvoj bakterija. Javljaju se svrab i iscedak. Najčešće se to leči antibiotskim i kortikosteroidim kapima, a ako to ne pomogne, šaljemo kod specijalista otorinolaringologije“, kaže dr Stojković.


Šta raditi kada nekom padne pritisak?

Doktor podseća da uvek treba sesti čim primetimo da nam nije baš najbolje.

„Najvažnije je da se sedne da ne dođe do potpunog kolapsa. Savet je i da se pojede nešto slano, da se popije kisela voda. Nemamo konkretan lek za snižen pritisak, već to može da bude simptomatska terapija. Paradajz je jako dobar jer ima kalijum u sebi, koji povoljno utiče kada nam je nizak krvni pritisak“, rekao je dr Stojković.

„Veoma je važno redovno unositi terapiju. U toku leta imamo manje astmatičnih napada, jer toplije vreme prija astmatičarima. Ali kod promena vremena dolazi do gušenja, pa je jako važno uvek kod sebe imati pumpicu i redovno piti terapiju“, podseća.

Primetio je da pacijenti koji se leče od hipertenizije na svoju ruku smanje terapiju jer je u toku leta ljudima uglavnom nizak pritisak, pa ima više prija da piju pola ili četvrtinu doze.

„Kod ovakivih promena vremena, veoma je bitno da se unosi tačno ona doza koju je odredio lekar“, ističe dr Stojković.

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар