Kako razlikovati prolećni umor od opasne bolesti

Kako razlikovati aktuelni prolećni umor od nekog ozbiljnijeg zdravstvenog problema, objasnio je dr Nikola Stojković za portal Nova.rs.

Foto Pixabay

Za početak treba videti kako se manifestuje taj ozloglašeni prolećni umor i zašto se javlja.

„Prolećni umor je stanje koje nastaje usled prilagođavanja organizma novim vremenskim prilikama s obzirom na to da u ovo doba godine raste spoljašnja temperatura. Tada se šire krvni sudovi, a samim tim dolazi do pada pritiska. Posledice su osećaj malaksalosti, česte glavobolje, razdražljivost, pospanost, pacijenti se žale i da spavaju duže nego inače“, objašnjava za portal Nova.rs dr Nikola Stojković.

Doktor kaže da za prolećni umor ne možemo da okrivimo samo promenu vremenskih prilika, već i neodstatak vitamina.

„Zimi smo manje bili izloženi sunčevim zracima, pa je vrlo moguć manjak vitamina, posebno vitamina D, ali i vitamina B kompleksa i vitamina C.“

Naime, doktor kaže da vremenske prilike uz jednoličnu ishranu vrlo verovatno vode ka prolećnom umoru.


Kako najbolje ublažiti tegobe?

„Pre svega, voćem i povrćem, ali i suplementima – vitaminima C i D3 i magnezijumom. Sve to preporučujemo i pacijentima u kovid ambulanti koji su imali koronu“, kaže doktor.

On dodaje da prolećni umor nije mnogo opasan po nas i da prođe vremenom, kad se naviknemo na nove vremenske uslove.


Simptomi slični i kod anemije

Međutim, može da bude vrlo opasno ako simptome prolećnog umora pomešamo sa znacima nekog drugog ozbiljnijeg zdravstvenog problema.

Stoga doktor Stojković otkriva kako da razlikujemo prolećni umor od neke opasnije bolesti.

„Ukoliko vas prolećni umor ne ometa u normalnom svakodevnom funkcionisanju, ako imate normalan san, onda nema razloga za uzbunu. Ali ako vas tegobe ometaju u svakodnevnom životu i ako se jave i neki drugi simptomi, obavezno se javite lekaru. Veoma često se slično kao prolećni umor manifestujju anemija, problemi s hipotireozom, srčanom slabošću, i neke infekcije, među koje spada i kovid.“

Dakle, s prolećnim umorom ćemo se najbolje izboriti uz dosta tečnosti i vitamina, a ako se stanje ne promeni i smeta vam da funkcionišete, idite lekaru.

Nova

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар