Počinje vakcinacija trudnica i dojilja iz rizičnih grupa

Na vakcinalne punktove tokom današnjeg ili sutrašnjeg dana stići će dopisi u kojima se vakcinacija preporučuje za trudnice i dojilje iz rizičnih kategorija, rekao je za Nova.rs predsednik Nacionalnog koordinacionog tela za vakcinaciju Mirsad Đerlek. On napominje da se preporuka donosi na osnovu svetskih iskustava i stavova međunarodnih stručnih udruženja, ističe i da se u ovom trenutku to neće odnositi na sve dojilje i trudnice.

Foto Pixabay

„Želimo da zaštitimo rizične grupe kod dojilja i trudnica. Vakcinacija je dobrovoljna i ukoliko to neko želi mi to moraamo da dozvolimo. Svetska zdravstvena organizacija je takođe saglasna sa tim i sve svetske zdravstvene institucije koje se bave tom kategorijom – dojiljama i trudnicama“, kaže Đerlek.

On navodi da će dopis koji će stići na vakcinalne punktove biti preciziran i sročen na osnovu preporuka Nacionalnog komiteta za imunizaciju.

„U dopisu će biti tačno precizirano koje su to rizične grupe i naznaka prema kojoj bi trebalo da postoji i konsultacija sa ličnim ginekologom koji vodi trudnoću i njegova preporuka. U dopisu će biti naznačeno da li se preporuka odnosi na sve četiri dostopne vrste vakcina ili će biti izdvojene neke najpreporučljivije“, napominje Đerlek.

Prema njegovim rečima, u rizične grupe spadaju trudnice u poodmakloj životnoj dobi, trudnice koje imaju problema sa gojaznošću, hipertenzijom i ozbiljnijim hroničnim bolestima.

Kada je reč o dojiljama, naš sagovornik napominje da će preporuka važiti najpre za one koje su radno aktivne i moraju na posao, a na poslu postiji velika opasnost da se zaraze.

Đerlek, koji je i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, konstatuje da se istraživanja na svetskom nivou nastavljaju, pa će možda u dogledno vreme biti i nekih novih preporuka.

„Rade se i neka dodatna istraživanja za trudnice u prvom trimestru trodneće, pa će možda izaći i neka nova preporuka u narednih nekoliko meseci“, kaže Đerlek.

Napominje da se vakcinacijom štite životi, ne samo trudnica, nego i novorođenčadi.

„Imamo u bolnicama trudnice koje su zaražene. Bebica je pre neki dan izgubila život zbog toga što je imajka bila pozitivna. Kažu, to su sporadični slučajevi, mi ne želimo da bilo ko izgubi život“, zaključuje Đerlek.

NOVA

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар