U nedelju pomeramo sat unapred, zašto i dokle

Kazaljke na časovnicima pomeraju se u nedelju, 28. marta, u dva časa posle ponoći za jedan čas unapred, kada počinje letnje vreme.

Image by Gerd Altmann from Pixabay 

“Letnje računanje vremena u 2021. počinje 28. marta u 2 časa tako što se, pomeranjem za jedan čas unapred, vreme u 2 časa računa kao 3 časa”, saopštila je danas Direkcija za mere i dragocene metale.

Pomeranje vremena dešava se dva puta godišnje, zadnje nedelje u martu, kada se kazaljka pomera za jedan čas unapred,  i zadnje nedelje u oktobru, kada se vraća za sat unazad, na takozvano zimsko računanje vremena.

Sekretar Astronomskog društva “Ruđer Bošković”  Milan Jeličić rekao je, za Betu, da se ovo vreme naziva  dekretno ili ukazno što znači da se propisuje, tako što se leti dodaje jedan sat na postojeće srednjoevropsko, ili zimsko vreme.

“Uvedeno je jer se obdanica i noć menjaju tokom godine, što se narodski kaže dan počinje ranije  s obzirom kad sunce izlazi. Da bi se što više iskoristilo od dana pomeraju se kazaljke”, objasnio je  Jeličić.

Osnovni cilj pomeranja vremena je ušteda energije i prvi put je zabeleženo tokom ratnih godina Prvog svetskog rata.

Evropska komisija, koja treba da odluči da li će se u buduće zadržati ili ukinuti pomeranje časovnka, odložila je odluku za godinu dana.

Branko Simonović iz Astronomskog društva „Ruđer Bošković“ objasnio je za RTS da je u svetlu pandemije bilo za očekivati da se tako nešto desi.

"Čitava stvar je dodatno zamršena referendumom, kojim je svim evropskim državama ostavljeno da odluče da li će ukinuti pomeranje časovnika, a onda i u kom će režimu ostati", smatra Simonović.

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар