Živimo kraće zbog dugogodišnjeg izlaganja zagađenom vazduhu

Vazduh u Srbiji nije zdrav i dugogodišnje izlaganje ovakvoj vrsti zagađenja za rezultat ima to što je kod nas prosečan životni vek nekoliko godina kraći nego u zemljama Evropske unije, ocenio je klimaktolog Vladimir Đurđević i istakao da "nas ovakav vazduh lagano ubija".

Foto Pixabay

“Kada je vazduh u tim kategorijama koje su crvene i ljubičaste, onda čak i direktno izlaganje u tom trenutku može imati neželjene efekte posebno kod rizičnih i ostetljivijih grupa, kao što su dece, trudnice, hronični bolesnici i starije osobe. Oni čak mogu da osete i trenutne manifestacije te izloženosti” objasnio je on.

On savetuje građanma da se sklone ili na neki način zaštite, posebno u danima kao danas kada su visoke koncentracije zagađenja u vazduhu.

“Mi ostali koji možda ne osetimo trenutno te posledice, mi akumuiramo to zagađenje u sebi i na kraju ćemo svi živeti nekoliko godina kraće nego što bi to mogli očekivati da živimo recimo u Francukoj ili Nemačkoj” naglasio je Đurđević gostujući u Pregledu dana Newsmax Adria. 

Navodi da ljiudi koji imaju naviku da rekreativno trče u prirodi, to ne bi trebalo da rade kada je ovakvo zagađenje.

“U ovim danima ne bi trebalo to da rade, jer tokom trčanje unosite više vazduha kroz pluća i još više akumulirate tih čestica u sebi nego što bi uobičajenom normalnom aktivnošću” objasnio je.

Jednostavno se, kako zaključuje, ne treba bespotrebno izlagati zagađenom vazduhu, i treba što je više moguće vremena provoditi u zatvorenom prostoru.



Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар