Kada se neko inficira između prve i druge doze vakcine, kakav je dalji protokol

Šta se dešava ako se neko od korona virusa zarazi između prve i druge doze vakcine. Ustanovljeni su novi protokoli kojima je određeno kada će ovi pacijenti dobiti drugu dozu vakcine.

Pixabay

Oni koji su primili makar jednu dozu vakcine protiv kovida, veruju da su zaštićen i da mogu da se opuste. Da li je zaista tako?

"Imamo pacijente koji su se u međuvremenu inficirali između prve i druge doze. To nije infekcija zbog posledica vakcinacije – to je infekcija koja je skupljena negde usput, zato što vakcini nije dato dovoljno vremena da odradi ono što treba", rekao je dr Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike u Beogradu.

Ustanovljeni su novi protokoli kojima je određeno kada će ovi pacijenti dobiti drugu dozu vakcine.

"Za osobe koje su nakon prve doze dobile kovid, drugu dozu vakcine mogu dobiti četiri nedelje nakon prestanka simptoma ili ozdravljenja. Drugu dozu vakcine će dobiti na istom vakcinalnom punktu na kom su dobili i prvu dozu, i tada se građani sami javljaju", objasnio je dr Zoran Bekić, direktor Doma zdravlja "Savski venac". 

I vakcinisani moraju da se pridržavaju epidemijskih mera, a ako se razbole, drugu dozu dobiće kad ozdrave, odnosno, nisu potrebni dodatni pregledi, ni analize. 

"Za sada nije preporuka da se radi kontrolni pi-si-ar, jednostavno se – posle prestanka simptoma, nakon četiri nedelje – javljaju na punkt za vakcinaciju", rekao je dr Bekić.

RTS

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар