Šta treba da znate o kineskoj vakcini SINOFARM protiv korone

U Srbiju su stigle prve količine kineske vakcine protiv koronavirusa kompanije "Sinofarm". Reč je o klasičnoj vakcini, koja je napravljena po starom principu, odnosno od umrtvljenog virusa. "Sinofarm" vakcina je vakcina Pekinškog institua i prva je odobrena za opštu upotrebu i Kini.

Image by Tumisu from Pixabay 

"Sinofarm“ vakcina je prva akcina odobrena za opštu upotrebu i Kini

Njena efikasnost, prema poslednjim istraživanjima, je između 80 i 86 odsto.

Napravljena je od samog koronavirusa, tačnije različitih varijanti koje su uzete od pacijenata iz kineskih bolnica.

Uči imuni sistem da pravi antitela protiv kovida 19, tako što se telo izlaže mrtvim delovima virusa, pa onda nema rizika da dođe do ozbiljnog odgovora organizma.

Naziva se i BBIBP-CorV.

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva rekao je za RTS da stručnjaci Agencije rade na proceni dokumentacije kako bi utvrdili kvalitet, efikasnost i bezbednost nove vakcine.

Koliko dugo nas štiti vakcina "Sinofarma"?

Izvesno je da vakcina "Sinofarma" štiti, ali je moguće da nivo anitela opada kroz nekoliko meseci, kao i kod drugih vakcina.

Treba imati na umu da imunitet ima specijalne ćelije koje mogu da pamte informacije o koronavirusu i tokom nekoliko godina, pa čak i decenija.

"Sinofarm" vakcina se daje u dve doze u roku od 28 dana, a ispitivanja su pokazala da je uspešno pokrenula odgovor imunog sistema kod 99 odsto pacijenata, i to bez ozbiljnih neželjenih efekata.

Ovu vakcinu do sada je primilo više od milion ljudi. 


Razlika između "Sinofarma" i "Sinovaka"

U Srbiju je stigla vakcina kompanije "Sinofarm", a ne "Sinovak", koju proizvodi drugi proizvođač.

Mediji su nedavno pisali da je efikasnost "Sinovak" vakcine manje nego što se prvobitno mislilo.

Istraživanje Instituta Butantan u Brazilu pokazalo je da je ta vakcina efikasna 50,38 odsto što je skoro 30 odsto manje u odnosu na prvobitna istraživanja.

Ista ispitivanja su, međutim potvrdila da je "Sinovak" vakcina i dalje 100 odsto efikasna u blokiranju teških slučajeva.

Izvor: RTS

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар