Redovne popodnevne dremke pomažu mozgu da sačuva vitalnost u starosti

Redovne popodnevne dremke mogle bi da budu jedan od načina da se sačuva vitalnost mozga i mentalna agilnost u starosti.

Foto Pixabay

Naučno istraživanje, objavljeno u časopisu Dženeral sajkajatri (General Psychiatry), analiziralo je navike 2.214 zdravih ljudi uzrasta 60 i više godine iz nekoliko velikih kineskih gradova.

Od ukupnog broja, 1.534 je redovno išlo popodne da odrema prosečno sat vremena, a 680 njih nije.

Stručnjaci su utvrdili nakon redovnih pregleda na demenciju da se učesnici koji su redovno dremali bolje snalaze u prostoru, tečnije govore i pokazuju bolje pamćenje.

„Osim što smanjuje pospanost, popodnevne dremke nude mnogo dobrobiti, poput konsolidacije pamćenja, pripreme i spremnosti da se nešto novo nauči, boljih motoričkih funkcija i emotivne stabilnosti. Ovi efekti, međutim, nisu primećeni u svim slučajevima“, navodi stručnjaci.

Osim toga, istraživači objašnjavaju da studija nije utvrdila da li popodnevnim dremanjem mogu da se spreče demencija ili opadanje kognitivnih funkcija kod starijih ljudi.

Sara Imarisio, čelnica britanskog Istraživačkog centra za Alchajmerovu bolest, kaže da je potrebna veća studija koja bi analizirala veći broj faktora povezanih sa snom i njihovom eventualnom vezom sa demencijom.

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар