Kompletan vodič: Kako izgleda prijava za vakcinaciju protiv korone u Srbiji

Građani Srbije mogu da se na sajtu eUprave prijave za vakcinaciju protiv virusa korona. Proverili smo kako izgleda registracija i koji podaci su neophodni prilikom registracije, kao i da li prijava automatski znači da se obavezujete da vakcinu i primite.


Pristupom na sajt eUprave prva stavka koja se zainteresovanim građanima ponudi jeste mogućnost da popune jednostavan upitnik kojim iskazuju interesovanje da prime vakcinu protiv kovida 19. Važna informacija je da, kako stoji na sajtu, popunjavanjem upitnika ne dajete saglasnost za vakcinaciju, već isključivo iskazujete interesovanje.

Nakon što prihvatite učešće u uptniku ponudiće se stavke koje treba popuniti, odnosno treba dati svoje lične podatke. Prva stavka je državljanstvo i tu postoje tri opcije – za državljane Republike Srbije, za strane državljane sa boravkom u Srbiji i za strane državljane bez boravka u Srbiji.

Pored toga traženi podaci su jedinstveni matični broj građana, ime, prezime, imejl adresa, mobilni i fiksni telefon, opština gde želite da primite vakcinu.

Zatim se nude dve opcije od kojih jednu treba odabrati:

  • Iskazujem interesovanje da primim bilo koji tip vakcine za koji Agencija za lekove i medicinska sredstva potvrdi bezbednost, efikasnost i kvalitet i izda dozvolu za upotrebu leka.
  • Iskazujem interesovanje da primim isključivo vakcinu određenih proizvođača za koji Agencija za lekove i medicinska sredstva potvrdi bezbednost, efikasnost i kvalitet i izda dozvolu za upotrebu leka.


Naime, ako izaberete drugu opciju, ponudiće vam se više proizvođača vakcina protiv kroone, pa je moguće odabrati vakcinu Fajzer/Biontek, Sputnjik V, Sinofarm, Astrazeneka i Moderna.

Tu su i pitanja da li imate neko od specifičnih oboljenja i da li zbog zdravstvenih problema ne možete da izlazite iz kuće/stana.

Na kraju stoji i napomena za potvrdu – saglasan sam da ovlašćeno lice Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” obradi navedene podatke u vezi sa vakcinisanjem protiv kovida 19 i predloži termin i mesto vakcinacije.

Nakon što popunite ovaj jednostavan upitnik na telefon će vam stići SMS da ste uspešno iskazali interesovanje i da su vam detalji poslati na mejl, uz napomenu da treba proveriti i spam/junk. A u tom mejlu, uz podatke koje ste prethodno uneli upitnikom, stoji da će vam mejlom ili telefonom javiti o terminu vakcinacije.

Takođe, u tom mejlu stoji i ponuđena opcija da podneti zahtev obrišete, odnosno izmenite.

Podsetimo, od danas počinje prijava na sistem preko portala eUprava, gde će svi građani moći da iskažu želju da se vakcinišu, a kako je najavljeno, od četvrtka će ta prijava biti moguća i telefonom.

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар