Dugoročna prognoza vremena za FEBRUAR i MART 2020. godine

Februar startuje uz oblačno i kišno vreme, koje tokom nedelje opet prelazi u "prolećno", s temperaturom do 18 stepeni. Kada nam se vraća prava zima?

Foto Pixabay
Prema mesečnoj prognozi, prvi dani februara biće tmurni, s kišom i snegom – u ponedeljak pretežno oblačno i još malo hladnije, mestimično s kišom, na planinama sa snegom, u nižim predelima severne i zapadne Srbije ponegde sa susnežicom i snegom, a lokalno je moguća i kiša koja će se lediti pri tlu. U utorak u većem delu zemlje umereno oblačno i suvo, na jugu i istoku pretežno oblačno ponegde sa kišom, na planinama sa snegom i do srede će biti na snazi žuti meteoalarm kao upozorenje na potencijalno opasne pojave.

Od srede ponovo toplije, umereno oblačno sa sunčanim periodima i uglavnom suvo. A onda opet sve toplije, toliko da se u petak očekuju temperature do 18 stepeni, a nakon sunčanog vikenda, opet preokret. Poseban oprez savetuje se hroničnim bolesnicima i meteoropatama, lekari imaju i praktične savete kako da lakše podnesemo nagle vremensk promene, a meteorolog Slobodan Sovilj otkriva nam kakvo nas vreme očekuje u nastavku najkraćeg meseca u godini.

Prema njegovim rečima, već na startu očekuje nas niz suvih dana, a “tek za sedmi, osmi februar postoje naznake promene vremena sa kišom i snegom u celoj Srbiji”.

“Po klimatskoj prognozi februar će biti topliji i vlažan, sa srednjom temperaturom vazduha oko jedan stepen iznad proseka. Srednja dnevna temperatura biće od 2 do 4 stepena u nižim predelima, a od -2 do 0 na planinama. Srednja maksimalna biće od pet do sedam stepeni, ali to ne znači da neće biti hladnijih dana”, navodi meteorolog Slobodan Sovilj.

“Očekujemo u nižim krajevima šest do deset mraznih dana tokom februara, a u brdsko-planinskim 15 do 20 mraznih dana. Ledenih dana, kad je tokom celog dana temperatura ispod nule, u nižim krajevima biće tri do pet, a na planinama osam do 12”, najavljuje Sovilj za Nova.rs.

Prema RHMZ, u Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost februarske srednje minimalne temperature vazduha od 2.2 stepena, a srednja maksimalna temperatura biće oko 8.3 stepena.

Mesečna suma padavina tokom februara biće iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku višim za oko 13 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini februarska suma padavina iznosiće oko 59 mm, nakon čega nam se sprema topliji i prosečno vlažan mart…


SEZONSKA PROGROZA RHMZ

MART 2021: Topliji i prosečno vlažan, moguća pojava slabih ili umerenih mrazeva
Srednja minimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost martovske srednje minimalne temperature vazduha od 5.4ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u martu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom marta biće oko 13.5ºS.

Mesečna suma padavina tokom marta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 1 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini martovska suma padavina iznosiće oko 40 mm.


APRIL 2021: Topliji i prosečno vlažan, bez izgleda za pojavu jakih mrazeva

Srednja minimalna temperatura vazduha u aprilu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost aprilske srednje minimalne temperature vazduha od 10.0ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u aprilu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.7ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom aprila biće oko 19.1ºS.

Mesečna suma padavina tokom aprila biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 8 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini aprilska suma padavina iznosiće oko 44 mm.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар