Prognoza vremena za decembar 2020 - januar 2021.

Veći deo decembra biće bez snega u nižim predelima, kažu meteorolozi. U prvoj polovini ovog meseca sigurno neće biti snežnog pokrivača, dok bi u drugoj polovini mogle da se očekuju slabe snežne padavine.

Image by congerdesign from Pixabay 

Tokom većeg dela decembra prevladavaće oblačno vreme. Kako ističu prognostičari, u narednih 30 dana u našoj zemlji smenjivaće se sunce, vetar, kiša i susnežica, dok će sunca biti malo - oko 3, 7, 13, 14, 18. i 29. decembra.

U prve dve dekade temperatura će se kretati između nule i deset stepeni, a zatim dolazi do novog zahlađena, koje će potrajati oko pet dana.

Susnežica i prvi sneg očekuju se 17. decembra, a padaće i oko 22. i 26.

Kraj meseca biće oblačan i suv.

Evo i prikaza prognozirane vremenske situacije pojedinačno, po danima, u decembru i na početku januara 2021, na sajtu Accuweather:

Accuweather

Sezonska prognoza RHMZ

JANUAR 2021: U većem delu Srbije prosečno topao i prosečno vlažan, a u Vojvodini i Timočkoj Krajini blaži i prosečno vlažan. Mogući umereni mrazevi u trećoj dekadi 

Srednja minimalna temperatura vazduha u januaru imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost januarske srednje minimalne temperature vazduha od 0.2ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u januaru u većem delu Srbije biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.5ºS, a u Vojvodini i Timočkoj Krajini biće iznad, sa vrednostima višim za oko 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom januara biće oko 5.5ºS.

Mesečna suma padavina tokom januara biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 9 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini januarska suma padavina iznosiće oko 37 mm.


FEBRUAR 2021: Blaži i malo suvlјi

Srednja minimalna temperatura vazduha u februaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.7ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost februarske srednje minimalne temperature vazduha od 2.5ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u februaru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom februara biće oko 8.8ºS.

Mesečna suma padavina tokom februara biće ispod ili u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 7 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini februarska suma padavina iznosiće oko 39 mm.

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар