Meteorolog otkriva: KOLIKO ĆE BITI LEDENA OVA ZIMA U SRBIJI

Datumi koji se pominju u kontekstu snažnog zahlađenja su 21. i 22. novembar, što se poklapa sa velikom mesečnom prognozom koju je objavio RHMZ.

Image by Marielou Lolilop from Pixabay 

“Ti datumi jesu prosečni za pojavu prvog snega. Međutim, veći deo novembra biće suv i stabilan, do kraja meseca očekujemo malo padavina”, kaže meteorolog Slobodan Sovilj za portal Nova.rs.

Po njegovim rečima, do kraja novembra ostaje prosečno hladno vreme za ovaj period, pri čemu će od sledećeg vikenda temperatura biti u padu, sa maksimalnim temperaturama od 5 do 10 stepeni. 

A s decembrom lagano ulazimo u zimu, iako nam se, prema sezonskoj prognozi RHMZ, smeši blaži i prosečno vlažan decembar.

Srednja minimalna temperatura vazduha u decembru će u proseku biti viša za oko 1.1 stepen u odnosu na višegodišnji prosek, a srednja maksimalna temperatura za oko 1.9ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom decembra biće oko 7.5ºC. 

Ipak, Sovilj nam otkriva da zima neće biti kao prošla, kad snega gotovo da nije ni bilo.

“Ne očekujemo da ova zima bude blaga kao prošla. Očekuje se da će srednja sezonska temperatura biti od nula do četiri stepena. Broj mraznih dana u nižim predelima biće od 40 do 65, to su oni dani kad je minimalna temperatura ispod nule, a maksimalna iznad.

Predviđen broj ledenih dana, kad je celog dana tepmeratura u minusu, je od sedam do 20”, kaže Sovilj i podvlači da su to tek preliminarne procene i da preciznije podatke o vremenskim prilikama svakako treba pratiti u prognozama na nedeljnom nivou.

Nova.rs

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар