Danas je praznik čuda Svetog arhangela Mihaila: Kako je nema devojka progovorila

Na današnji dan, 19. septembra, pravoslavna crkva i vernici obeležavaju spomen čudesa Svetog arhangela Mihaila.

U pitanju je sećanje na događaj kada je jedan nevernik odveo ćerku do čudotvornog izvora u Frigiji, i pitao hrišćane šta treba da radi da bi je izlečio.

Prolog kaže: U Frigiji beše jedno mesto zvano Honi (pogruženje) nedaleko od Jerapolja; i u tom mestu izvor vode čudotvorne. Kada apostol sv. Jovan Bogoslov sa Filipom propovedaše Jevanđelje u Jerapolju, on pogleda na ono mesto i proreče, da će se na tom mestu otvoriti izvor čudotvorne vode, od koje će mnogi dobiti isceljenje, i da će to mesto posetiti veliki Arhistratig Božji Mihail.

Uskoro za tim ispuni se ovo proročanstvo, otvori se izvor vode, koji se proču na sve strane zbog svoje čudesne sile. Neki neznabožac u Laodikiji imaše kćer nemu, i zbog toga beše u velikoj žalosti. No u snu mu se javi Arhangel Mihail i uputi ga da vodi kćer svoju na taj izvor, pa će ozdraviti. Otac odmah posluša, odvede kćer svoju i zateče na vodi toj mnogo naroda, koji dođe da traži spasenja sebi od raznih muka. To behu sve hrišćani.

Tada taj čovek upita kako treba iskati iscelenje, a hrišćani mu rekoše: U ime Oca i Sina i Svetoga Duha treba moliti Arhangela Mihaila.

Čovek se onaj tako i pomoli, i kćer svoju napoji onom vodom, i devojka poče govoriti. Tada se onaj neznabožac krsti zajedno sa ćerkom i celim domom svojim i sagradi kod izvora onoga crkvu u ime Arhangela Mihaila.

Kasnije se na tom mestu nastani jedan dečak, po imenu Arhip i podvizavaše se tu tvrdim podvigom posta i molitve. Neznabošci mu činjahu mnoge pakosti, jer im ne beše po volji, što od hrišćanske svetinje tolika sila ishođaše i narod mnogi k sebi privlačaše. Pa u zlobi svojoj navratiše obližnju reku, da potopi i crkvu i izvor.

Ali, po molitvi Arhipovoj javi se sv. Arhangel i otvori u steni kraj crkve jednu rasulinu, u koju se smestila navraćena reka. Tako se spase ono mesto, i nazva se Honi - pogruženje - jer se reka pogruzi u otvorenu provaliju.

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар