DUGOROČNA PROGNOZA VREMENA ZA JESEN 2020.

Servis Akuveder (AccuWeather) je objavio najnoviju dugoročnu prognozu za jesen 2020. godine u Evropi.

Foto: Slavoljub Marković

Suša je tokom leta zahvatila mnoga područja, a prelazak leta u jesen neće biti uočljiv za mnoge Evropljane, zato što će se visoke temperature u zapadnim i središnjim područjima kontinenta zadržati sve do septembra, kaže se u prognozi.

U Španiji bi, kako se predviđa, kombinacija vrućine i sušnih uslova mogla da donese toplo vreme van proseka u prvom delu jeseni, prenosi portal Indeks.

"To bi moglo značiti da bi gradovi poput Pariza, Frankfurta, Luksemburga, Kelna i Berlina mogli imati temperaturu i do 32 stepena. Poslednji put to se dogodilo sredinom septembra 2016. godine. Iako će biti toplo i u prvoj polovini septembra, to ne znači da će period biti potpuno sušan", rekao je meteorolog Akuvedera Tajler Rojs.

Dalje prema istoku, Rojs očekuje da će se prilično vlažno leto u Norveškoj i Finskoj nastaviti u kišovitiju jesen, zahvaljujući severnoevropskim olujama. Kiša se neće zaustaviti sve do drugog dela sezone, kad će se vratiti vreme bez padavina, pa čak možda i toplije uoči zime.

Na Balkanu zima i sneg

U središnjoj i jugoistočnoj Evropi promena sredinom jeseni doneće na nekim mestima gotovo zimsko vreme.

"Promena obrasca sredinom jeseni doneće olujno i hladnije vreme u središnjoj i jugoistočnoj Evropi. To će prouzrokovati snežne padavine veće od prosečnih u višim područjima Alpa i skijalištima. To bi moglo značiti i raniji početak skijaške sezone u nekim odredištima, posebno u središnjim Almpima", rekao je viši meteorolog Alan Repert.

Uobičajeno aktivna sezona uragana na Atlantiku 2020. godine mogla bi pre dospeti na naslovne stranice u Severnoj Americi nego u Evropi, ali povećani broj tropskih sisitema takođe znači i veće izglede da se ti sistemi premeste preko Atlantika i pogode zapadnu Evropu kao tropska kišna oluja.

Prema Rojsu, tropske oluje mogle bi pogoditi Evropu u različitim oblicima, od blagih vetrova do snažnih naleta, od malo kiše do obilnih poplava.

Repert dodaje da neka područja Španije, Portugala i Francuske mogu imati koristi od tih kišnih oluja, jer je manjak letnih padavina na nekim mestima izazvao sušu.

Van tropskih uticaja, podaci o severnim olujama u prvoj polovini jesenje sezone značiće veću mogućnost pojave vetrova na severozapadnom i zapadnom delu kontinenta.

(Kurir.rs/Tanjug)
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар