Prenose li komarci korona virus: Dr Stevanović o najčešćem simptomu korone u Srbiji

Doktor Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu, otkrio koji su simptomi najizraženiji kod pacijenata obolelih od Covid-19 u Srbiji.

Pixabay

- Kao i svi u okruženju i u svetu, mi redovono učimo i saznajemo nove stvari. Ne postoje specifična pitanja za korona virus, postoje specifična pitanja koja se pitaju za pacijenta, amnestički podaci koji se uzimaju u sklopu svake obrade. Normalno i da je nevezano za koronu jedno od obaveznih pitanja uz povišenu temperatur,glavobolja, povraćanje i svi drugi simptomi, što je obavezno za svaki razgovor sa pacijentom. Koja je simpamitologija je najčešća, pa i dalje je to povišena temperatura, sve ostale tegobe uključujući gastroeteralne, praćene mučninama i povraćanjem - objašnjava dr Stevanović.

On je napomenuo da se javlja i gubitak čula ukusa i mirisa.

- Gubitak čula ukusa i mirisa se javljaju u različitim učestalostima, zavisi od uzrasta i navika. Jedno je češće kod pušača, a drugo kod osoba koji su potencijalno izloženi štetnim agenima - kazao je on.

Praktično ne postoji nijedan simptom koji može da govori da pacijent ima koronu, te je obavezan anamneza i pregled, napomenuo je dr Goran.

On je rekao da je ovo primarno životinjski virus, ali se prilagodio i na čoveka. Rekao je da u ovom trenutku nije dokazano da komarac može biti vektor za korona virus.

On je rekao da u Srbiji muškarci češće oboljevaju, kao i da je njihova klinička slika teža.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар