DUGOROČNA PROGNOZA VREMENA: Kakav će biti ostatak leta - da li li će biti ekstremnih vrućina

Kada je reč o tome kakvo nas vreme do kraja leta čeka, Nedeljko Todorović iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda kaže kaže da će biti toplo, pravo letnje vreme, ali bez ekstremnih temperatura od preko 35 stepeni.

Image by Pexels from Pixabay 
"Biće toplo u većini dana sunčano sa ovim temepraturama oko 30 stepeni, možda negde oko 32, 33, 34 stepena", dodao je Todorović.

Naveo je da svaki četvrti, peti ili šesti dan može da bude pljuskova lokalnog karaktera i onda tada eventualno može da bude manji pad temperature.

Može u avgustu eventualno dva, tri dana da maksimalna dnevna vrednost pređe tih 35 stepeni, ali to je vrlo mali broj dana, čak ispod proseka.

Česte promene vremena ne samo za nekoliko dana, već i tokom jednog dana, teško nam padaju posebno uz aktuelnu epidemiju. Očekivali smo stabilnije leto kada su vremenske prilike u pitanju. Mnogi su početkom godine nagoveštavali vrelo leto u našem regionu, ali Todorović kaže da su prognoze na sezonskom nivou dosta nezahvalne i da će ostatak leta biti topao, ali bez ekstremno visokih temperatura.

Ukazao je da je ove godine jul bio izuzetno kišovit, a dosadašnji jul je oko prosečnih vrednosti, zavisi kako koje mesto jer su padavine neujednačeno raspodeljene.


Koronavirus i klima – ima li tajne veze 

Na pitanje da li je koronavirus uzrokovan klimatskim promenama, kao što kažu pojedine teorije, Todorović kaže da se ne bi sa tim složio.

"Kada se pogleda unazad stotinak i više godine kada su bile te neke epidemije, pandemije vidi se da u većini slučajeva, ne svim, to se dešava u minimumu sunčeve aktivnosti, tj. kada ima vrlo malo UV zračenja", rekao je Todorović.

To je, kako kaže, direktna posledica nedostaka energije od sunca koja u tom spektru sunčeve aktivnosti dezinfikuje prostor na zemljaskoj kugli, uključujući pre svega viruse.

"Sa druge strane, nedostatak UV zračenja dovodi do toga da se ne izgrađuje dovoljno u organizmu D vitamin i onda opada imunitet", naglsio je Todorović.

"Zimi, kada je oblačno i kada ima malo UV zraćenja velika je šansa da bude i onih sezonskih gripova i ovih pandemija", dodao je Todorović.

Izvor: RTS
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 коментара:

  1. Netuším o aké sprostosti tu hovoríme, je to celkom obyčajný postup. Rovnako tak ako vedci kedysi dávno definovali znamenie pred x rokmi, tak sa tak teraz deje tiež. Čítala som si horoskop na rok 2020, tentoraz už s novým znamením :-)

    ОдговориИзбриши