Da li ste okruženi najgorim otrovima? Sedam najtoksičnijih supstanci koje sigurno imate pod svojim krovom

Svakoga dana smo izloženi brojnim otrovima u svojoj okolini, a dobar deo njih nalazi se i pod našim krovom. Zato je najbolje izbeći i ograničiti upotrebu namirnica koje sadrže ove hemikalije i štetna jedinjenja. 

Image by Solomon Rodgers from Pixabay 

Evo koje su:

1. Bisfenol A

Gde se nalazi: Sastavni je deo konzervi u kojima se čuva hrana, a koristi se i u proizvodnji plastičnih boca i drugih predmeta od ovog materijala.

Štetne posledice: Ovo hemijsko jedinjenje otežava rad endokrinih žlezda, a u telu ima slično delovanje kao hormon estrogen koji može da izazove prevremeni ulazak u pubertet, probleme s plodnošću, ali i da naruši pravilan rad srca.

Kako ga izbeći: Jedite zdravu, svežu i organski gajenu hranu i ograničite upotrebu hrane i pića iz konzervi i plastike.

2. Atrazid

Gde se nalazi: Herbicid koji se obično koristi za suzbijanje korova na prehrambenim kulturama, a često se upotrebljava pri gajenju kukuruza.

Štetne posledice: Menja hormonalnu ravnotežu kod ljudi i izaziva neplodnost.

Kako ga izbeći: Kad radite u bašti, koristite organska đubriva, a ograničite upotrebu ozbiljnih pesticida i herbicida.

3. Ftalati

Gde se nalaze: Ftalati su isparljive tečnosti, koje se najčešće dodaju plastičnim predmetima da bi povećali njihovu mobilnost i da bi što duže održali bilo kakav veštački miris. Zato se mogu naći u širokom rasponu predmeta od plastičnih zavesa za tuš kabinu, preko lakova za nokte do boja za zidove.

Štetne posledice: Narušavaju hormonalnu uravnoteženost u telu, a posebno remete lučenje testosterona i ženskog hormona estradiola koji je važan za razvoj ženskih grudi.

Kako ih izbeći: Izbegavajte proizvode s veštačkim mirisima, proizvode napravljene od vinila koji sadrže ftalate i trudite se da čuvate hranu u posudama od stakla i keramike.

4. Perhlorati

Gde se nalaze: Ovo hemijsko jedinjenje je sastavni deo raketnog goriva, zapaljivih sredstava za vatromet i baklje, pa je njime "zaraženo" svako područje na kojem su testirani, ispaljivani ili deaktivirani ti proizvodi. Neke studije su pronašle značajne količine perhlorata u jajima, mlečnim proizvodima, voću i povrću koje je odgajano na takvim područjima.

Štetne posledice: Utiče na rad štitne žlezde, koja upravlja svim hormonima u organizmu, a posebno je sprečava da primi jod, koji joj je potreban za normalan rad.

Kako ih izbeći: Uvek je dobro znati poreklo hrane koju jedemo, ali u ovom slučaju vrlo je teško izbeći namirnice koja sadrže perhlorate. Da bismo smanjili posledice ovog jedinjenja korisno je da jedemo hranu bogatu jodom poput morskih plodova ili obične jodirane soli.

5. Olovo

Gde se nalazi: Najveći "zagađivač" olovom su boje za zidove na bazi ovog metala, a može se pronaći i u vodi koja nije odgovarajuće filtrirana ili prolazi kroz stare i zarđale cevi.

Štetne posledice: Olovo je toksin koji se teško izbacuje iz organizma, a može da izazove niz problema. Povećava nivo hormona kortizola u organizmu koji se više luči u stresnim situacijama.

Kako ga izbeći: Jedite zdravu i organski gajenu hranu i pijte filtriranu vodu. Ako počinjete renoviranje doma, nemojte zaboraviti na vodovodne cevi.

6. Živa

Gde se nalazi: Živa je nusproizvod teške industrije koja može da se nađe u velikom broju riba i morskih plodova.

Štetne posledice: Velike količine žive u organizmu utiču na menstrualni ciklus žene i njenu ovulaciju, ali i oštećuje ćelije pankreasa, koji proizvodi insulin i reguliše nivo šećera u krvi.

Kako je izbeći: Nemojte izbegavati da jedete ribu i morske plodove, ali birajte manje primerke poput jadranske sardine. Što je riba manja, to je i manja mogućnost da apsorbuje ovaj metal.

7. Perfluorirane hemikalije (PFC)

Gde se nalaze: Koriste se u proizvodnji posuđa s neprijanjajućim dnom, u izradi tepiha, rančeva i odeće koja je napravljena na način da odbija prljavštinu, ali i za pakovanja hrane – primer kutija za picu ili pakovanje kokica namenjeno za pripremu u mikrotalasnoj.

Štetne posledice: Ove hemikalije utiču na pravilan rad štitne žlezde, a samim tim i na sve hormone u organizmu. Neke studije su pokazale da česta izloženost istim, smanjuje plodnost kod oba pola.

Kako ih izbeći: Čitajte deklaracije i informišite se kod specijlizovanih prodavaca o hrani i posuđu koje želite da kupite i koristite u svom domu.

Izvor: zadovoljna.hr
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар