Naučnici prognozirali kada će biti kraj aktivnosti korona virusa

Naučnici očekuju sniženje aktivnosti virusa korona do leta, jer dolazi toplije vreme, što ne pogoduje virusu, rekao je zamenik direktora za inovacije Istraživačkog instituta za epidemiologiju i mikrobiologiju „Paster“ u Sankt Peterburgu Aleksandar Semjonov.

Image by fernando zhiminaicela from Pixabay 

„Sad nam stiže leto, svuda će porasti temperatura, biće povećana insolacija, ultraljubičasto zračenje i slično. Virus korona određeno vreme opstaje u okruženju, ali ne može zauvek. Nadam se da će na leto aktivnost virusa oslabiti. Optimalna temperatura za prenos virusa je od pet do 12 stepeni, upravo ono što sada imamo u evropskom delu Rusije. Takvi uslovi su povoljni za širenje virusa, dok toplota, očigledno, nije“, istakao je Semjonov, prenosi „Rusija 1“.

Prema njegovim rečima, leto još nije nastupilo i nema dovoljno podataka koji bi potvrdili njegove pretpostavke.

„Postoji velika verovatnoća da će se sa koronom desiti isto kao i sa virusom atipične pneumonije, koji je preplašio ceo svet 2003-2004. godine, kada je vladala epidemija SARS-a. I vidite, 17 godina kasnije nestao je bez traga“, podseća stručnjak.

Direktor državnog naučnog centra „Vektor“ Rinat Maksutov takođe smatra da postoji nekoliko mogućih scenarija, kada je reč o virusu korona.

„Verovatno će preći u sezonsku bolest, što zači da će se ovaj virus stalno nalaziti među ljudskom populacijom, po analogiji sa drugim virusima korona i gripom, ali, moguće, sa većim brojem teških slučajeva“, ističe on.

(Sputnjik)

Epidemiolog Tiodorović otkriva kada ćemo ponovo živeti normalno

Do kraja maja izborićemo se sa koronom, u junu ćemo se vratiti u normalne životne tokove, kaže epidemiolog Branislav Tiodorović.

On je rekao da od jeseni postoji bojazan da ćemo se opet suočiti sa virusom, ali očekuje se da neće biti tako snažan.

Tiodorović je za Blic kazao da nikako nismo mogli da izbegnemo nešto što je pandemija, nešto što se širi po celom cvetu, nešto što je stiglo u Evropu, pa logično je bilo da dođe i do nas i istakao da je u borbi protiv virusa važno da budemo disciplinovani i socijalno distancirani i da je to jedina mera koja može imati efekta.

„Ako se budu poštovale sve mere, ako postoji socijalna distanca, ova faza će se završiti krajem maja, početkom juna“, rekao je Tiodorović.

On je naveo da imamo i drugu fazu, a to je jesen i zima kada je moguće da se virus vrati, ali kao crevni i respiratorni.


„On možda neće biti tako jak i napadan kao što je sada, nego će biti sa manjim intenzitetom, kao što je bio slučaj sa gripom, počeo je sa pandemijom pa je završio kao sezonski grip. Zato moramo biti spremni i pokušati da eliminišemo sve izvore infekcija“, rekao je epidemiolog.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар