Mnogo medijske buke i malo pouzdanih podataka da hlorokin leči koronavirus

Čekajući vakcinu, koja bi mogla da zaustavi pandemiju, ispituju se različite mogućnosti za lečenje kovida-19. Prvu količinu hlorokina - leka, koji se koristi pre svega u lečenju malarije, ali se primenjuje i u lečenju koronavirusa, proizvela je "Galenika" i to, za početak, 372.000 tableta. 



Ipak, deo stručnjaka upozorava da ne bi trebalo "polagati velike nade" u taj lek, dok pacijenti sa autoimunim bolestima, koji koriste hlorokin, kažu da nedeljama ne mogu da dođu do leka, jer ga, prema njihovim tvrdnjama, u apotekama nema.

"Srbija može da odahne! Galenika proizvela 372.000 tableta hlorokina"; "Sada možemo da se opustimo!"; "Srbija je sada sigurnija!"… Iza ovakvih bombastičnih naslova na informativnim portalima, krije se vest da je "Galenika" proizvela prvu količinu leka koji bi mogao da pomogne u lečenju od koronavirusa.

"Prvi rezultati koji su izašli u studijama na jednom manjem broju pacijenata, u studijama u Francuskoj, Brazilu, Kini, nisu pokazali da se upotrebom ovog leka značajno smanjuje smrtnost ili dolazak pacijenata na intenzivnu negu. Tako da u ovom momentu možemo da pričamo da je to jedno veliko možda. Svakako je dobro da ga imamo kao opciju i verovatno će nekim pacijentima pomoći, ali se mora voditi računa i o nivou neželjenih efekata, s obzirom da je u pitanju lek koji može da daje neke neželjene efekte, pogotovo kada je u pitanju srce", objašnjava Bojan Trkulja, direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova "Inovia".

Hlorokin se već decenijama prepisuje za lečenje malarije, ali se primenjuje i kao terapija kod obolelih od autoimunih bolesti.

Ranije je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje izjavila da je i pre proizvodnje u "Galenici" hlorokina bilo dovoljno. Između svedočenja pacijenata koji ovaj lek traže u apotekama da bi se izborili sa problemima koji nisu koronavirus i izjava nadležnih da nestašica nema, svetski stručnjaci upozoravaju da hlorokin u lečenju kovida-19 nije "čudotvoran" i da se još ispituje.

Svet, pa ni Srbija ne mogu da "odahnu" sve dok se ne pronađe lek isključivo namenjen za lečenje koronavoirusa.

N1
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар