Ljudi u vreme pandemije moraju da budu dodatno obazrivi kada je odlazak i povratak iz prodavnice u pitanju.
Image by Alexas_Fotos from Pixabay |
Ljudi svakako oduvek moraju da peru voće ili povrće kad se vrate iz nabavke. Međutim sada, kako smatra prehrambeni tehnolog Marija Slović, moraju da vode računa i o pakovanju i da paze da ne kontaminiraju svoje kuhinjske elemente upravo tim pakovanjem na kome može da bude tragova koronavirusa.
Kontaminacija sa pakovanja je znatno manje moguća nego sa čoveka na čoveka, tako da mere opreza treba primenjivati, ali ne treba preterivati. Ovo ne važi za visoko osetljive grupe.
"Možete dezinfikovati alkoholom voće, ali jako je važno - hranu ne smete da perete hemikalijama, raznim izbeljivačima i deterdžentima. Ovaj virus je termolabilan, što znači da na njega utiču temperature, on se uništava na pedesetak stepeni. Znači jednostavno operite namirnice u toplijoj vodi i to će sprečiti mogućnost kontaminacije", kaže Slovićeva za TV Prvu.
Prema njenim rečima, sva hrana koja se termički obrađuje je bezbedna i sa stanovišta drugih mikroorganizama i ovog virusa. Ono voće i povrće koje nije moguće oprati toplom vodom ostavite na terasi, bar da prenoći i sutra imate mnogo manju mogućnost prenosa, jer se virus samo određeni broj sati zadržava na površinama.
"Ovo nije tipičan virus hrane, kao što je recimo norovirus, koji raste i razmnožava se u hrani, on se samo, ako ga dodirne zaražena osoba, zadržava na površini neko vreme."
Kontaminacija sa pakovanja je znatno manje moguća nego sa čoveka na čoveka, tako da mere opreza treba primenjivati, ali ne treba preterivati. Ovo ne važi za visoko osetljive grupe.
"Možete dezinfikovati alkoholom voće, ali jako je važno - hranu ne smete da perete hemikalijama, raznim izbeljivačima i deterdžentima. Ovaj virus je termolabilan, što znači da na njega utiču temperature, on se uništava na pedesetak stepeni. Znači jednostavno operite namirnice u toplijoj vodi i to će sprečiti mogućnost kontaminacije", kaže Slovićeva za TV Prvu.
Prema njenim rečima, sva hrana koja se termički obrađuje je bezbedna i sa stanovišta drugih mikroorganizama i ovog virusa. Ono voće i povrće koje nije moguće oprati toplom vodom ostavite na terasi, bar da prenoći i sutra imate mnogo manju mogućnost prenosa, jer se virus samo određeni broj sati zadržava na površinama.
"Ovo nije tipičan virus hrane, kao što je recimo norovirus, koji raste i razmnožava se u hrani, on se samo, ako ga dodirne zaražena osoba, zadržava na površini neko vreme."
IZVOR: B92
0 коментара:
Постави коментар