Šta tačno znači "imati kontakt sa zaraženim od korona virusa"? U ovim slučajevima postoji osnovana sumnja da ste zaraženi

Objašnjenje stoji na sajtu Ministarstva zdravlja Republike Srbije, a prenosimo ga u celosti.

Image by Наркологическая Клиника from Pixabay 

Algoritam je skup aktivnosti za postupanje sa licem kod koga je postavljena sumnja na infekciju izazvanu novim korona virusom SARS-CoV-2.

SLUČAJEVI KADA SE ALGORITAM PRIMENJUJE:

Postoje mogući i verovatni slučajevi.

Mogući:

A. Pacijent sa simptomima teške akutne respiratorne bolesti (povišena temperatura, kašalj, opšte stanje koje zahteva bolničko lečenje), kliničke manifestacije se ne mogu u potpunosti objasniti drugom etiologijom, podatak o putovanju ili boravku u području intenzivne transmisije virusa SARS-CoV-2 u periodu do 14 dana pre pojave simptoma.

B. Pacijenti sa bilo kojom akutnom respiratornom bolešću i najmanje jedan od sledećih kriterijuma u periodu do 14 dana pre pojave simptoma: bliski kontakt sa potvrđenim ili verovatnim slučajem infekcije, ili rad u ili poseta zdravstvenoj ustanovi u kojoj su lečeni pacijenti sa potvrđenom ili verovatnom akutnom respiratornom bolešću.

Verovatni slučajevi:

Moguć slučaj (objašnjeno u gornjem pasusu) za kog je testiranje na novi korona virus SARS-CoV-2 bilo neodređeno ili kod kog je testiranje na PCR panelu za grupu korona virusa bilo pozitivno i bez laboratorijskog dokaza za infekciju drugim respiratornim patogenom.

Potvrđen slučaj:

Osoba kod koje je laboratorijski potvrđena infekcija novim korona virusom SARS-CoV-2, bez obzira na kliničke znake i simptome.


ŠTA SE TAČNO PODRAZUMEVA POD KONTAKTOM SA ZARAŽENIM?

Zdravstveni radnik koji je:

- Negovao pacijenta sa potvrđenom ili verovatnom infekcijom izazvanom novim korona virusom,

- Radio sa zdravstvenim osobljem koje je bilo inficirano novim korona virusom,

- Posećivao pacijente ili boravila u bliskom okruženju obolelog od infekcije izazvane novim korona virusom,

Ili neko ko je:

- Imao kontakt sa rastojanjem manjim od 1 metra u zatvorenom prostoru sa osobom koja je inficirana novim korona virusom,

- Putovao zajedno sa osobom inficiranom novim korona virusom u bilo kom prevoznom sredstvu,

- Boravio u istom domaćinstvu sa osobom inficiranom novim korona virusom u tokom perioda od 14 dana pre pojave simptoma kod inficirane osobe.

(zdravlje.gov.rs)
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар