Ko je Sveta Korona: Zaštitnica od epidemija!

U vreme kada se svetom širi zloglasni koronavirus, prisetimo se ove svetice iz prvih vekova hrišćanstva o čijem životu i delovanju, iako je nekada pripadala nizu popularnih svetaca, danas znamo vrlo malo. 

Foto: Wikipedia



Sveta Korona (Corona) je hrišćanska mučenica rođena oko 160. godine u Egiptu, a zbog svoje predanosti Bogu i veri pogubljena je u Siriji. Inače je zaštitnica od epidemija, a po njoj je austrijski novac kruna dobio ime jer se poštuje i kao zaštitnica novca.

Mučeništvo je, zajedno sa suprugom Viktorom, podnela u 17.j godini života za vreme progona hrišćana. Njen je suprug bio rimski vojnik iz Siene pa ga se često poštuje kao Viktora iz Sijene, a oboje su mučenički završili svoje živote jer se nisu hjeli odreći vere. Nakon toga su proglašeni svetima.

Sveta Korona se slavi i pod imenom „Stephana” što u prevodu znači „okrunjena”, a u mnogim katoličkim crkvama u Austriji i istočnoj Bavarskoj poštuje se još i danas, te postoje i mesta nazvana njenim imenom od kojih je najpoznatije St. Corona am Wechsel u Austriji.

Foto: Wikipedia
Poštovanje svete Korone započelo je u Siriji, ali je vrlo brzo prešlo granice Bliskoga Istoka i raširilo se diljem Azije, Afrike i Europe. U Italiji se pominje u šestom veku i već tada je osnovana crkva posvećena njima, a sveta Korona je prikazana kao primer vernosti veri. Relikvije oba supružnika nalaze se u Castelfidardu na Jadranskoj obali u blizini Ancone. Godine 997. car Otton III. doneo je relikvije u Aachen, a u 14. veku car Karlo IV ih je donio i u Prag. Iz ovoga razdoblja datiraju i prvi dokazi poštovanja ove svetice u Bavarskoj, Češkoj i Donjoj Austriji, a u pojedinim regijama sveta Korona se poštuje kao zaštitnica koja, ne samo da štiti od epidemija i lošega vremena, nego je i simbol trajanja u veri. Na nekim je slikama prikazana kako u jednoj ruci drži kutiju s blagom, dok drugom rukom daje novac prosjaku. Poštuje je i armenska i pravoslavna Crkva.

Austrijski novčići kovani u razdoblju od 1892. do 1924. godine nosili su naziv „kruna” upravo kao spomen na ovu sveticu pa se iz toga razloga ona još časti i kao zaštitnica novca, dobrih investicija i čuvara blaga.

Uz to, zaštitnica je mesara, a mnogi joj se obraćaju za postojanost u vjeri. Spomendan joj je 14. maja, a negde i 20. februara.

Izvor: Svjetlo riječi
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар