"Pametna" kontaktna sočiva moći će da koriguju vid!

Oftalmolozi bi jednog dana mogli da započnu korišćenje "pametnih" kontaktnih sočiva za kontrolu zdravlja očiju pacijenata. Zadatak tih sočiva bio bi da kontrolišu oči i probleme s vidom ili da pomognu u korekciji tih problema.

Image by Pexels from Pixabay 

Tim naučnika iz Južne Koreje uspeo je da stavi male elektronske uređaje u meka kontaktna sočiva, a testirali su ih na zečevima i na volonterima.

"Pametna kontaktna sočiva namenjena su ispravljanju vida i upravljanju elektronskim uređajima. Teoretski bi takvi uređaji mogli kontinuirano da pregledaju očnu tečnost radi otkrivanja ranih znakova nekih očnih bolesti, poput glaukoma ili bolesti poput dijabetesa", objasnio je autor studije Sang-Jang Li.

Pametna sočiva napravljene su da budu jednako mala, mekana i fleksibilna kao i klasična meka kontaktna sočiva bez izazivanja iritacije oka, neprijatnosti prilikom nošenja ili smanjenja vidnog polja.

Zečevi i neki volonteri nosili su ova sočiva oko 10 minuta kako bi proverili njihovu funkcionalnost. Nisu pokazali nikakve znakove neprijatnosti poput crvenila očiju, ali tim naučnika je rekao da su potrebna dalja istraživanja kako bi ova sočiva postal dostupna ljudima.

"Delotvorna električna kontaktna sočiva sposobna da otkriju promene u očima u realnom vremenu imala bi puno potencijala za otkrivanje novih načina dijagnostikovanja i sprečavanja očnih bolesti", rekao je dr Tomas Stajnemen, portparol Američke akademije za oftalmologiju
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар