Zašto vam je stalno hladno?

Jednostavno, nemamo svi istu unutrašnju temperaturu tela, ali se ta razlika očigledno najviše vidi tokom zimskog perioda.

Pixabay

I, postoje četiri različita objašnjenja koja zaista imaju smisla...

Pol

Ovo nije stereotip: ženama je uglavnom hladnije nego muškarcima. Prema studiji održanoj na medicinskom univerzitetu u Merilendu, ženski središnji deo tela je topliji nego kod muškaraca. Možda ćete sad misliti da to znači da su žene toplije, ali ne – one su samo naviknute na topliju sredinu. Na sve to, u većem broju slučajeva muškarci imaju brži metabolizam od žena. Brži metabolizam znači i brža i bolja cirkulacija, a samim tim i odgovarajuću toplotu.


Građa tela

Ili jednostavnije rečeno: visina i težina. Osobe koje imaju veću kilažu i višak masti ispod kože imaju automatski više slojeva koji štite telo od hladnoće. Što se tiče visine, reč je o površini kože koju visoka osoba ima više nego niska, pa je samim tim nižim osobama dosta toplije.


Spavanje

Nedovoljno sna može uticati na način na koji telo reaguje na temperaturu. Jedna objavljena studija je dokazala da je ljudima, kojima se spavalo, telo polako spuštalo temperaturu, zbog čega se stvarao osećaj hladnoće.


Uopšteno zdravlje
Pored gore navedenih faktora, jedan broj medicinskih stanja može uticati na osetljivost na hladnoću, poput problema sa tiroidnom žlezdom ili manjka gvožđa.

Izvor: Ženski magazin
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар